feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

När pojkarna slutar gråta

Publicerat: 2006-03-15 18:10

Jag tänker ofta på det, särskilt när jag går förbi barn som leker, eller umgås med mina vackra syskonbarn. Om några år, kanske om tio, kanske redan om fem, kommer pojkarna ha slutat gråta. Vad händer på vägen?

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Kvinnligt/Manligt.

Dela

Där sitter de i sandlådan, och det spelar ingen roll vilka kön de har, det är samma sak iallafall. Barn är barn. Tar lekkamraten deras spade, så kan de få en hink i huvudet och ett illvrål tillbaka, oavsett om den som attackerar är flicka eller pojke. Det är djungelns lag som råder, minminmin. Flickor slåss och pojkar gråter. Pojkar slåss och flickor gråter. De är barn.

Sen gör vi vuxna dem till nya vuxna.

Och som i ett trollslag slutar flickorna att slåss men fortsätter gråta. Vart tar ilskan vägen?

Och så slutar plötsligt pojkarna att gråta men fortsätter slåss. Vart tar sorgen vägen?

Jag har mina gissningar...

För i vuxen ålder beter sig män och kvinnor olika också. Somliga hävdar att det har biologiska orsaker, men vet ni, det finns inga könsskillnader när barnen är små. Alla visar aggressivitet, alla visar sorg. Eller åtminstone gör de det utan att vi kan utmärka några direkta könsmässiga skillnader. Det är sedan, när barndomens skimmer lägger sig och det är dags att stöpas i könsform, som de verkliga förändringarna börjar.

Och då ser vi kvinnor som vänder ilskan inåt och skär sönder sina kroppar, svälter dem, straffar sig själva. Och då ser vi män som inte vet vart de skall ta vägen med all sin sorg så de tar livet av sig, eller vänder sorgen utåt, och skadar någon annan.

Det är konsekvensen.

Tänk på barnen. Titta på barnen. Låt barn vara barn och människor vara människor. Placera dem inte i könsfacken, snälla. Effekterna ser vi sedan livet ut, och de är inte trevliga för någon av oss.

Ja, jag undrar så när pojkarna slutar gråta.
De gråter väl fortfarande, inom de vuxna männen.

Josefine Alvunger

grundare av feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?