feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Vad då ”Grattis på kvinnodagen”?!

Publicerat: 2006-03-07 22:24

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

”Grattis på kvinnodagen!” smsade en kille jag känner förra 8:e mars. Jag kunde inte tolka det som något annat än en förolämpning och som ett tecken på en stor kunskapslucka i hans historiekännedom, trots den förmodat goda intentionen. Grattis? Till vad då? För det första är det ingen stor bedrift eller prestation värd att gratulera att ha blivit född med ett biologiskt kvinnokön (såvida man inte fötts i Kina, möjligen), och mitt kön utgör snarare ett hinder än en tillgång som bör hyllas när jag söker jobb, löneförhandlar, rör mig i det offentliga rummet eller försöker uttrycka min åsikt. För det andra är den Internationella kvinnodagen en politisk och symbolisk historisk dag, då all diskriminering och förtryck mot kvinnor de övriga 364 dagarna om året synliggörs i manifestationer i stora delar av världen; inte en kommersiell dag då man gratulerar kvinnor i sin omgivning med blommor, hur mycket blomsterbutikerna än försöker marknadsföra sig på kvinnokampens bekostnad. Jämför det med reaktionerna som skulle komma om överklassen började uppvakta arbetarklassen på första maj med kaffe på sängen, ett par nya frökentofflor eller ett nytt blåställ? ”Jag uppskattar dig verkligen! Fortsätt hålla dig på mattan så får du en ny present nästa år! Grattis!”
Det är nästan hundra år sedan Internationella kvinnodagen började firas, men mycket längre sedan kvinnor började kämpa för bröd, fred och samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter som män i samhället. Och hur långt har vi egentligen kommit? Enligt FN:s hemsida är uppskattningsvis 70 procent av världens 1,3 miljarder fattiga människor kvinnor. Kvinnor tjänar i genomsnitt tre fjärdedelar av vad män gör, och utför dubbelt så mycket av det oavlönade arbetet. Omkring 1600 kvinnor om dagen dör av orsaker som kan relateras till graviditet och förlossning, och nästan hälften av de kvinnor som dör till följd av våld blir ihjälslagna av sin nuvarande eller tidigare partner.
På Internationella kvinnodagen går alla vi som vägrar leva på knä samman i solidaritet och systerskap och protesterar mot de orättvisa villkor vi lever under. Vi demonstrerar för rätten att bestämma över vår kropp, att slippa utsättas för hot och våld, mot lönediskriminering, oavlönat arbete och allt annat som drabbar oss just på grund av att vi är kvinnor. Vi hyllar våra förebilder inom kvinnorörelsen, vars kamp bidragit till att vi i den här delen av världen numera är myndiga, får rösta, arbeta och själva välja när, om och hur vi vill ha barn; rättigheter vi inte haft ens i hundra år, och som vi måste fightas för och värna om för att få behålla! Så tramsa inte bort Internationella kvinnodagen! Gå med i en demonstration, skriv en insändare, stötta kvinnor i din närhet eller strunta i alltihop, men gratulera oss inte och ge oss för helvette inga blommor!
Vi nöjer oss inte med någonting annat än rättvisa!

(Även publicerad på min hemsida: www.maudlindstrom.com)

Maud Lindström

Feminist

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?