feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Du har fel Jan Myrdal

Publicerat: 2006-03-06 13:27

"Kärnfamiljen är det bästa för både man kvinna och barn, säger en av undertecknarna, författaren Jan Myrdal." http://www.varldenidag.se/?aid=3396

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Citat:
"Men vad det nu handlar om är att göra homosexualitet (bisexualitet, transsexualitet) till norm. Det är fel. Det är därtill direkt socialt och individuellt skadligt. Jag är beredd att respektera de sexuella minoriteternas rätt att leva som de önskar så länge beteendet inte skadar samhället. Men de kan inte kräva att bli normativa för oss – den stora heterosexuella majoriteten. Då blir deras strävan samhällsskadlig"
-Jan myrdal, enligt artikeln i "Världen Idag"

--

Det handlar inte om att göra nånting till ett norm, det handlar inte om att pådyvla en annan norm på andra, det handlar om att avskaffa en norm, en norm som är orättvis, fel och direkt skadlig för en stor grupp av människor.

Den stora gruppen heterosexuella som normbestämmande hur människor bör vara och hur människor förväntas vara i samhället är det som skadar andra människor. Normativitet är per definition som att säga att alla som inte tillhör den förväntade normen är avvikande, är onormala människor, att det är fel att inte vara som den normbestämmande större gruppen förväntar att människor ska vara.
Normativitetsförespråkare, vilka jag nu i och med ditt uttalande även räknar dig bland, ger i själva verket legitimitet åt homofobin, samt alla andra fobier mot samtliga som avviker från den heterosexualla normen. I slutänden ger den också legitimitet åt att det är okej att hata och ger uttryck åt det hatet.

Jag kan inte, som du tycks kunna, se hur äktenskapet mellan samkönade par skulle kunna vara skadlig för samhället. På vilket sätt skadar Hannas och Gretas äktenskap Sven och Annas äktenskap? Är det själva tanken på att Hanna och och Greta är gifta med varandra som är skadlig? Är det vad Göran och Björn gör i den äktenskapliga sängkammaren med varandra som är samhällsfarligt? Vilka samhällsgrunder tar skada av det? Vilka samhällsnödvändiga värden går förlorade i och med det? När upphörde samhället att vara dynamisk och formbar efter människors villkor, alla människors utan undantag?

Mannen och kvinnan som norm hur en äktenskap skall vara och se ut dikterar villkoren för hur samkönade par ses i samhället och vi blir aldrig varken jämställda eller jämlika så länge vi låter en norm bestämma villkoren för alla människor.

Tror det eller inte men jag är för äktenskapet, men inte i dess nuvarnade normbestämmande form och jag är säker på att det finns så pass många kloka personer i Sverige som både kan och vill omformulera det juridiska äktenskapet så att den omfattar alla människor och jag är lika säker på att det finns tillräckligt många kloka inom dom olika religiösa samfunden som hellre vill ha en levande dynamisk religion istället för en utdöd dinosaur som endast fyller nån slags fariseisk kulturell plikt.


ps. samtliga förekommande namn i artikeln, utom Jan Myrdal, är fingerade

Suvi S

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?