feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Om analys av "Pow, kaa-bang, schmock." i JÄIF

Publicerat: 2006-02-14 21:24

Apropå en tråd i JÄIF där min dikt i Vildmark debatterats.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

Normalt sett brukar jag inte analysera hur det jag skriver blir emottaget. Men i detta fall kan jag inte låta bli. Främst därför att jag uppfattar att hur min dikt "Pow, kaa-bang, schmock" kommit att analyseras av personer på JÄIF säger något mer generellt om hur feminister och deras uttalande, texter och tal missförstås i det offentliga samtalet. Vad jag tänker på är här exempelvis receptionen (som det väl heter med fina ord) av SCUM-manifestet - som även i uppenbart ironiska avsnitt tolkas bokstavligt, Gudrun Schymans talibantal som misstolkas som att Schyman skulle mena att situationen för kvinnor i Sverige inte är bättre än i Afghanistan, Tiina Rosenberg som uppfattas som kvinnoseparatist trots att hon är queerfeminist och därför i princip menar att diskriminerade bögar har mer att tillföra feminismen än kvinnor som motarbetar feminismens sak. Ja listan kan göras lång, där tolkningsmönstret innebär att feminister automatiskt är militanta, separatistiska, manshatande och gärna också har en naiv samhällsanalys.

Nu är det ju så att jag verkligen ser poänger med militant separatistisk feministisk kamp - och att det finns feminister som hatar män är ju inte heller så konstigt. Men, det är inte mitt sätt att jobba, och min dikt är en väldigt dålig representant för denna riktning av feminismen. Vad gäller manshat har jag nog dessutom träffat långt fler icke-feministiska kvinnor som är mansföraktande, än feministiska kvinnor. Vad gäller feministiska män, så är de i allmänhet mer manlighetshatande än manshatande. Nåväl, nog om detta. Så då till analysen av min dikt.

De tolkningar som representerats handlar om att texten handlar om dödandet av "Bush, Bläh och Bersson" och eventuellt alla män, eller i vart fall alla gubbar. För mig är denna tolkning intressant och slående. Jag var litet orolig att min företext - "en fjäder för feminismen" skulle göra texten för uppenbar. Men detta var tydligen inget problem. Dubbeltydigheten i ordet kill - i betydelsen döda såväl som kittlas - verkar ändå ha gått många förbi. Betydelsen av kill i dikten ska givetvis lämnas till betraktaren att tolkas i vart enskilt fall, och flera tolkningar är möjliga. Den första betydelsen - "in for the kill" är väl något av en sportmetafor i betydelse att avgöra slaget eller matchen. I andra stycket är det språkligt svårt att se mer än en betydelse. Och ja, den typ av gubbar som styr våra länder vill jag inte se mer av. Jag vill inte längre att de bara ska vara gubbar i kostym, varför kan vi inte låta alla typer av människor styra vår värld? Varför ska vi begränsa oss gubbar? Vart är alla transor, rullstolsburna, skogshuggare och frisörer?

I det tredje stycket är det upp till betraktaren, hur kill ska tolkas. Och ett liv bortom gubbarnas välde är väl egentligen bara en bra beskrivning av feminismens slutmål för mig. Och går ju också att förstå som ett logiskt genomförande av fullständig demokrati - inte är det demokratiskt när det idag är gubbar som styr det mesta av allt som händer i våra länder jorden runt?

Som feminist kan det ibland kännas tröstlöst att bli tagen för att sakna intelligens. Trots att det vi feminister ofta uttrycker egentligen inte är särdeles radikalt görs förvrängningar för att skapa rubriker eller antagonism. Och visst, antagonism för debatten och samhället framåt, men låt oss då gå på djupet i de frågor där det verkligen finns åsiktskillnader. Och inte fastna i påståenden om att feminister är anti-demokrater, förespråkar dödande av män och egentligen tycker kvinnor är överlägsna män. Det är bara tramsigt, och för att parafrasera (vad gäller påståenden om vad som skadar feminismens sak) är det precis sådant som skadar medborgares förtroende för samhällsdebatten i stort.

svenska flicka

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?