feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Monica Brun

Publicerat: 2006-01-24 15:44

Öppet brev till Moncia Brun, före detta medlem av Fis interimstyrelse.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

Hej!

Jag läste precis din korta text på feminetik, och jag skulle gärna vilja veta lite mer om vad det är du menar. Faktum är att jag inte alls förstår vad det är som gör att du skriver texten.

Feministiskt initiativ fick massor av kritik från olika håll när det startades, och ännu mer när årsmötet hölls. Den allra mesta av den kritiken var uppenbart obefogad och ett utslag av ett manssamhälle som kände sig hotat. För mig är det uppenbart.

Men det fanns också kritik som var befogad och viktig. En av dem är att fi inte hade eller har den öppna struktur som lanserades. Det sot snart klart att alla vi som gick på mötena var varmt välkomna att engagera oss - genom att baka bullar och sälja. Jag ser det dels som väldigt könsstereoptypt att uppmana ett stormöte med överväldigande antal kvinnor att baka, och dels oerhört patroniserande att göra klart för oss att vi inte var välkomna att blanda oss i föreningen, dess mål, tankar, program och förklaringar, utan bara att baka bullar.

Det sades regelbundet att fi stod för något annat än patriarkala organisationsformer. Det visade sig snart på årsmötet att den som inte var slipad på mötesformer göre sig icke besvär. Jag vet inte hur ni definierar "patriarkala organisationsformer", men jag skämdes av att se hur det gick till på mötet. Fi kuppade sig självt och gjorde mycket klart att det som sagts tidigare var allvar: medlemmar är välkomna att baka bullar och samla pengar, men de ska låta bli att tänka.

Kanske lever vi i olika världar, Monica Brun. Förmodligen finns det helt andra uppfattningar om vad som hände på mötet, och helt andra upplevelser. Men det är egentligen inte intressant. Min värld finns. Åsas värld finns. Det går inte att avfärda denhär kritiken genom att säga "så uppfattade inte jag det", eller "det såg inte jag", för det är det som är själva kärnan.

Det är precis det vi har fått höra på våra arbetsplatser varje gång vi lyft att den inte är jämställd. Varje gång den nya chefspositionen återigen gått till en man, och varje gång vi påpekat att det inte är en slump har vi fått höra "så uppfattar inte jag det". Varje gång vi påpekat att vi tvingas stå ut med att säljaren eller VDn sexuellt trakasserar oss har vå fått höra "det såg inte jag".

Det är inte relevant huruvida du såg samma sak som vi. Det är inte intressant att du inte uppfattade samma sak. Det viktiga är att vi är kränkta. Att vi känner oss utnyttjade och patroniserade och förringade. Det kan inte ett "så uppfattade inte jag det" ändra på. Har du eller fi inte förstått det, så kan fi inte på något trovärdigt sätt representera dem de säger sig representera.

Med vänlig hälsning

Alkonost

Alkonost

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?