feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Ansvar är en het potatis...

Publicerat: 2005-12-10 15:36

Låt oss för skojs skull förmoda att vi lever i en värld av människor som handlar under ansvar, och inte i en värld av objekt som knuffas runt av anonyma drivkrafter, utan i en värld med människor som kan välja.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Kan man vara ansvarig för något som man inte själv har direkt orsakat? I så fall är man indirekt ansvarig, och frågan är då OM det existerar något indirekt ansvar, och i så fall, vilka skyldigheter detta ansvar medför.

Antag, för att spekulera hej vilt, att jag är förmånstagare till en djupt orättvis samhällsordning, och att jag inser orättvisan.

Antag vidare, att jag INTE kan finna tröst i den prilliga tanken att det inte FINNS någon rättvisa, att livet INTE är rättvist, och alla andra mjuka genvägar till filosofin att MAKT är RÄTT.

Antag att jag besinnar mitt indirekta ansvar genom att göra mig omöjlig i förmånstagarnas brödraskap, och att för de allra flesta nackdelstagare framstå som alldeles ovanligt dum i huvudet eftersom jag inte har vett att ta för mig.

Antag slutligen att jag inte trivs i rollen som missförstådd hjälte, och att jag misstänker att jag inte ALLS har fullgjort de skyldigheter som mitt indirekta ansvar lägger på mina axlar.

Det är DÅ jag börjar inse vilken het potatis ansvar är.Tack för uppmärksamheten

Jan Kilander

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?