feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Tjejer + teknik = ?

Publicerat: 2005-11-14 18:55

Få KTH:are skulle erkänna att de ser killar som mer kompetenta än tjejer inom tekniska områden. Ändå är jag övertygad om att de flesta av oss innerst inne gör det. Jag behöver bara titta på mig själv - som ändå är genusmedveten i jämförelse med de flesta - för att hitta exempel på det.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Arbetsliv.

Dela

När jag handleder labbar så kommer jag ständigt på mig själv med att behandla tjejer och killar olika. De flesta av er skulle säkert inte ens lägga märke till det, för det här är inte mönster som är lätta att upptäcka. Jag dröjer kvar lite extra länge vid tjejer för att jag någonstans förväntar mig att de behöver mer hjälp. Jag pratar med killar och tjejer på lite olika sätt, mer förstående och stödjande med tjejerna och mer ”det här fixar du ju själv” med killarna. Jag har större överseende med tjejer som sitter och piper att de inget förstår än med killar som gör det.

Detta trots att jag är medveten om att jag gör det och kämpar mot det. Det sitter så djupt. Vi är såpass vana vid att det funkar på det här sättet att vi inte ens tänker på det. Ett mer uppenbart exempel på liknande beteende är fallet då en tjej och kille labbar tillsammans och handledaren i stort sett bara vänder sig till killen i en hjälp- eller redovisningssituation. Jag har själv upplevt det många gånger.

De finns en massa föreställningar om hur män och kvinnor är. Kvinnor har lättare att förstå andra människor och sätta sig in i andras situationer. De är omhändertagande och empatiska, ja lite mjukare till sättet. Män är mer prestigeinriktade, tekniskt lagda och har inte samma förståelse för människor i sin omgivning. De är lite kargare, inte lika känslosamma av sig. Kvinnor generellt gillar inte teknik, de väljer i större utsträckning vårdande yrken. De är inte så karriärdrivna utan mer måna om familjen. Män gillar att köra fort och att prestera.

Det lustiga är att stereotyper som dessa inte ser likadana ut överallt utan varierar över tid och beroende på kultur. Fanny Ambjörnsson har skrivit en avhandling (I en klass för sig, 2004) där hon undersöker hur tjejer på gymnasiet ser på kvinnlighet. Hon följer en grupp tjejer från ett teoretiskt gymnasieprogram och en grupp från ett praktiskt. Synen på vad som är kvinnligt och accepterat utseende och beteende skiljer sig markant mellan dessa två grupper.

När jag läste detta började jag fundera på hur det ser ut på KTH. Vad är den ”korrekta” kvinnligheten här? Går kvinnlighet överhuvudtaget ihop med kompetens?

KTH har en kraftigt manligt präglad miljö och det var inte länge sedan som kvinnor inte ens hade tillåtelse att studera här. Självklart har vi kommit långt sedan dess, men bara 27% av studenterna på KTH är kvinnor. Fördelningen av professorer ser ännu mer deprimerande ut, där är andelen 8%.

Det är inte så enkelt som att det finns en ”kvinnlighet” och en ”manlighet” på KTH. Stämningen, förväntningarna och stereotyperna varierar något mellan olika utbildningar. På de nyare programmen märks mönstrena inte lika tydligt. De mest förlegade traditionerna förekommer inte i sektionslivet där och ofta har de en mindre ojämn könsfördelning. Äldre utbildningar berör ofta ämnesområden som traditionellt förknippas med manlighet och har ofta en tydligare övervikt män.

På dessa sektioner går Grabbarna Grus, de som snusar, lyfter skrot och bygger saker som går att köra fort. En grabbig, hård manlighet lever och frodas här, även om självklart långt ifrån alla killar stämmer in på den. Ur en studentikos aspekt har de invalsföreningar där bara män får vara med högst status. Inom dessa hålls gamla manliga traditioner vid liv och det känns inte helt otroligt att en hel del viktiga kontakter inför framtida arbetsliv skapas här.

Tjejsidan då? Är det butchiga flator som går här, eller kanske snygga brudar som sopar golvet med sina manliga kursare? Mitt intryck är att kvinnliga teknologer inom sektionslivet på det stora hela spelar på att vara sexiga, läckra och åtråvärda istället för att vara hårda och manliga, vilket annars är normen inom många sektioner.

Men vilken bild är det vi har av en kompetent person inom ett klassiskt manligt område? Är det den svetsande snuskillen som gillar att köra fort, eller är det bruden som ler stort och glittrar på festerna? Jag kommer osökt att tänka på bilmässor där kostymklädda män glider runt bland alla montrar där de senaste vrålåken visas upp med tillhörande lättklädd dam som åmar sig mot bilen. Eller varför inte de magasin där den senaste tekniken och de senaste sportbilarna samsas med de senaste brösten?

Hur ska vi kvinnliga ingenjörer någonsin kunna ses som lika kompetenta som våra manliga kollegor när vi spelar efter helt andra regler? Vi måste alla, både kvinnor och män, sluta föra denna tragiska syn på kvinnlig kompetens vidare. Även om det som tjej kan vara väldigt praktiskt att alltid få hjälp utan att ens fråga efter det och att bli gullad med, är det verkligen den bilden av oss själva vi vill förmedla? Vi måste sluta ta för givet att våra kvinnliga studiekamrater behöver mer hjälp en de manliga, så kanske vi inom en nära framtid kan se en jämnare fördelning av kvinnor och män inom både arbetslivet och på KTH.

Johanna Eriksson

Webmaster på feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?