feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Hotet från mensblodet

Publicerat: 2005-09-30 15:13

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Övrigt.

Dela

I Lilla Snippaboken av Dan Höjer och Gunilla Kvarnström, kan man läsa att romaren Gajus Plinius den äldre som levde under Jesu tid, skrev att en menstruerande kvinna kunde få bin att dö och metaller att rosta. Kvinnans lukt var så stark att hundar blev galna och hästar föll döda ned om de kom i närheten.

Man kan där vidare läsa ett brev skrivet av en svensk kvinna född 1915. Hon berättar hur det kändes när hon som elvaåring fick sin första mens. Hon trodde det var döden som rann ur henne. På utedasset satt hon och bad till Gud att han skulle låta henne leva. Tidigt, tidigt smög hon sig ned till ladugården och tvättade sina byxor i kallt vatten, vred ur dem och satte på sig de blöta byxorna. Därefter gick hon i den iskalla vintermorgonen till skolan, med mensblodet flödande. Hon var så rädd för att skolkamraterna skulle höra hur det braskade när hon gick.

Man tror nu förtiden tack och lov inte längre att hästar dör av närheten till menstruerande kvinnor, och flickor brukar regel inte bli rädda när den första mensfläcken syns i underbyxorna. Men nu för tiden ska mensen inte heller märkas; vi har blått mensblod i TV-reklamen. Skammen finns kvar. I jämlikhetens namn (?) har våra menstruationer blivit något som ändå inte ska märkas. Det var priset för att vi skulle få tillträde till maktens boningar. Vi kan tillåtas där träda in om det inte märks att vi är kvinnor.

Vi har fått förutsättningarna att föda fram barn men denna vår förmåga har problematiserats och dess fysiologiska konsekvenser är något som skall döljas. Vi ska sköta barnafödandet snabbt och smidigt en eller ett par gånger i livet, däremellan ska omgivningen inte bli påminde om den kvinnliga biologin. Menscykeln är något som osynliggörs, i den mån den får finnas så är den ett problem, eller en sjukdom, som eventuellt skall medicineras. Detta trots att ingen mens - inga barn, och därmed inga framtida konsumenter och väljare. Fakta och samband som även beslutsfattare inom näringslivet och den politiska parnassen borde se och förstå. Men icke. Och om vi inte ställer upp på dessa spelregler har vi inget att göra ute i arbetslivet. Annat än möjligtvis på mer undanskymda poster, längre ned i hierarkin.

Om våra kroppar sedan reagerar mot detta, och efter att ha pressat oss i åratal, då vi ätit tabletter istället för att ta hand om oss på det sätt som vi egentligen skulle ha behövt, så kanske vi som en konsekvens av detta blir verkligt sjuka, men då blir vi istället endast ytterligare problematiserade. Vi och våra kroppar är då en belastning för arbetsgivare och samhälle.

Det är inte vi och våra kroppar som ska anpassa oss. Det är inte vi som är sjuka. Det är det samhälle, den patriarkala norm vi lever i, som är sjuk och som bör anpassa sig. Menstruationen är vår gudagåva, den säger till oss varje månad att ett mirakel i våra kroppar skulle kunna äga rum, om vi ville.

Jag ser fram emot den dag när man hör VD styrelserummet:

– Nej, tyvärr grabbar, den 27 fungerar inte för nästa styrelsemöte. Då är jag premenstruell och vill ta till vara på tillfället att fundera lite över vår strategi, dessutom tar jag ut en kompdag den veckan.

Perioden strax före mens är en period då vi i regel mår bra av att ta det lugnt fysiskt, men är däremot en period när vårt inre, vårt undermedvetna ofta gör sig påmint. Utmärkt då man behöver tänka över hur saker och ting fungerar. Perioden runt ägglossning är däremot stundtals en mer extrovert period…

Jag längtar efter den dag då politikern på sammanträdet konstaterar:

– Bästa dan för mig att åka på valturné och charma väljare är runt den 13:e, för då har jag ägglossning…”

Tidigare publicerad i Stockholms Fria Tidning

Charlotte R

Konstnär & journaliststudent

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?