feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Öppet brev till dig, du blonda silikonbröstade ”bimbo”!

Publicerat: 2005-09-22 23:12

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Övrigt.

Dela

Till alla er där ute som passar in på beskrivningen. Linda Rosing, Carolina Gynning, Natacha Peyre m.fl. Jag har länge tänkt skriva detta brev, men jag har tvekat. Jag har tvekat för att jag inte har vetat hur detta ska tas emot, både av er och av mina medfeminister.

Idag läste jag hur Natacha Peyre i Aftonbladet kritiserar Tv4 för att fokusera på hennes bröst istället för henne som person. De reaktioner jag har sett på Natachas kritik har varit hån och spott och spe. Vem hånas? Tv4? Nej. Natacha. Varför? Jo, för att hon ju får skylla sig själv. Det är ju hon som har valt att vika ut sig. Det är klart att hon får räkna med att ses som ett sexobjekt och inte som människa. Det är så det låter.

Jag blir så jäkla ledsen. Ok, jag är feminist. Jag gör en viss sorts analys av samhället. De val som ni blonda silikonbröstade kvinns gör har jag svårt att förstå. Och jag har svårt att begripa varför ni vill leva era liv på det sättet. Som feminist jobbar jag aktivt för att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att ta sig fram i samhället utan att behöva rida på sitt utseende. Era val går emot min kamp för ett sådant samhälle. MEN. En del av min feministiska kamp grundar sig även på två andra saker. Nämligen det att kvinnor ska ha möjlighet att göra de val ni gör även om jag själv inte aktivt stödjer just de valen, och att kvinnor ska kunna göra de val ni gör men ändå ha rätten att ses som människor och inte hånas eller bespottas.

Jag vet att många blonda silikonbröstade kvinns ser feminister som sina fiender. Ofta inte helt utan anledning. Ni får ta mycket skit från feministiskt håll. Men jag skulle vilja påstå att er publik är er största fiende. De personer som köper blaskorna med era utvik och som till döden skulle försvara er rätt att vika ut er är också desamma som hånar er och bespottar er när ni ger uttryck för att ni vill ses som människor och inte som vandrande runkobjekt. Samma personer som kallar er starka kvinnor och som applåderar det faktum att ni vågar ge uttryck för er sexualitet genom att visa upp er kropp, är också samma personer som tycker att ni är för dumma för att fatta att ni inte kommer att ses som människor om ni ställer upp i dokusåpor. Samma människor som lyfter er inom modellbranschen är alltså samma personer som ser till att ni inte ses som annat än nakenmodeller.

Det gör mig så jäkla ledsen å era vägnar. Varför? Jo, för att för mig framstår det som att de som älskar er högst är de som föraktar er mest. Jag skulle inte klara att leva med det. En kvinna som arbetar som nakenmodell eller som porraktris tenderar att höjas till skyarna så länge hon håller sig till det området, men försöker hon att existera utanför den arenan så är hon bara en blond silikonfylld bimbo. Jag kan ju inte veta om ni verkligen möter detta i vardagen, men jag har både ögon och öron och jag upplever det som att ni är hårt ansatta av folk i allmänhet och media. Och det imponerar på mig att ni detta till trots väljer att leva era liv på detta sätt. Att trots all spott och spe välja att vara den kvinna som det i Sverige fortfarande är ok att hata. Det krävs en ganska stark människa för att göra ett sådant val. Det kräver skinn på näsan och det kräver en självdistans som jag själv aldrig skulle kunna uppbåda.

Så vad jag egentligen vill få fram är det enkla faktum att även om jag inte gillar de val ni gör så respekterar jag dem, och ni har min fullständiga respekt. För jag är inte dummare än att jag fattar att mycket rör sig om rollspel, image och PR. Och att det bakom allt detta står en bunt människor, som likt Dolly Parton är smarta affärskvinnor, och som är som jag. Som vill vara sexig när det passar mig och som vill ses som en unik individ i första hand. Som förtjänar respekt och som säkert är jävligt mysiga personer privat. Ni vet det gamla uttrycket ”faghag” som används på kvinnor som hänger med bögar? Well, känner ni ett behov av att ha en feministisk ”bimbohag” så är det bara att maila mig. Vi kan ta en fika eller nåt.

Kramar till er alla, Nettan

Jeanette Moberg

Livsnjutare

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?