feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

En lektion i svartsjuka

Publicerat: 2005-07-07 22:04

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Relationer.

Dela

Varför säger folk ”hon/han är så svartsjuk av sig”? Det är som om folk tror att svartsjuka är precis vad det låter som; en sjukdom. Som om man skulle födas med en släng av svartsjuka! Jag skulle bra gärna vilja veta var den genen sitter.
Måste jag upplysa er därute att alla kan bli svartsjuka? Att det inte behöver vara en person som blir ”sur” på sin partner pga av att han/hon pratar med en annan? Svartsjuka kan inta många olika former, man kan bli sotis när ens närmaste vän helt plötsligt börjar umgås skrämmande mycket med en annan, man kan bli sotis om ens föräldrar inte ägnar en tillräckligt med uppmärksamhet, det är en never-ending lista.
Istället för att kalla det för en sjukdom skulle jag nog säga att det är ett tillfälle av svaghet. Nu låter det såklart hårdare än vad jag menar, vad jag försöker säga är att svartsjuka beror på dåligt självförtroende, att man tex hela tiden måste ha uppmärksamhet, bevis på kärlek av pojk/flickvännen, uppskattning osv. Och handen på hjärtat, det finns (eller har funnits åtminstone) tillfällen där man känner sig som bambi på hal is.
Väldigt många är missnöjda med sitt utseende (hur ska man kunna vara nöjd när man hela tiden blir mer eller minde uppmanad att ändra på sig?!). Man skulle inte tacka nej till en bröstförstoring, fettsugning eller något annat ingrepp. Säg nu att man är osäker, rent av lite missnöjd, med sitt utseende, hur ska man då kunna lita på att någon annan ska kunna tycka om en och inte vilja ha någon annan, med en snyggare, sexigare kropp? Man har dåligt självförtroende. Självklart behöver det inte alltid handla om just utseendet, jag tog det som exempel för att det förmodligen är en ganska vanlig anledning till ”svartsjuka”. Skulle man vara helt nöjd med sig själv skulle man ju inte oroa sig för att bli utbytt.
Jag försöker inte vara en besserwisser som tror att det bara är att sluta vara osäker, det går ju inte att kontrollera, det finns tyvärr ingen on/off-knapp. Jag vill bara få fram att faktiskt alla kan bli svartsjuka, det finns inga personer som slipper undan.
Svartsjukan är en lömsk parasit som angriper ens svagheter, ingen skonas, inget penicillin biter.

Arbetssökande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?