feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

FEMINISM - MANSHAT ELLER MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER?

Publicerat: 2005-06-07 12:02

Den feministiska rörelsen idag tar sig många olika uttryck och den speglas på många olika sätt. Frågorna är komplexa, teoribildningarna flera och det kan ibland finnas motsättningar dem emellan. Kritik och granskning av både forskning och verksamheter är nödvändigt och nyttigt.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

I den verklighet som inte syns och hörs i media finns den feministiska rörelsen i hundratals små diskussions- och aktionsgrupper, i kvinno- och tjejjourer, i nationella e-postlistor och i nätverk mellan kvinnor på olika positioner i samhällets olika nivåer. En i allmänhet ganska lågmäld men desto mer kunskapsfylld rörele.

I media är läget ett annat. Där pågår krig. "Könskriget" var titeln på de två dokumentärer som SVT sände för några veckor sedan. Där tillmäter journalisten Evin Rubar den ideella organisationen ROKS (Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer) en både orealistiskt politisk betydelse och en orimlig skuld.
Genom ett "hopkok" av citat och samtal, helt tagna ur sitt sammmanhang, driver hon tesen att det är ROKS, som som med utgångspunkt från tvivelaktig forskning påverkat regeringen att anta perspektivet om en könsmaktsordning som grund för att förklara mäns våld mot kvinnor. Genom korsvisa klippningar ur timslånga intervjuer med helt andra utgångspunkter får hon också jourkvinnor i allmänhet att framstå som galna kärringar som hatar män och som ser sig som offer för satanistiska pedofilnätverk som skär ut foster ur kvinnors kroppar!

"Män är djur" framställs nu som feminismens nya motto. "Män är djur" är det annars män själva som ibland säger. Våldtäkt, sex, aggressivitet osv. försvaras av en del män med hänvisningar till biologiska orsaker som förenar dom med just djuren. Ordet "Könskrig" har aldrig varit feminismens fältrop men när kvinnor kräver frihet så svarar manssamhället med "detta är krig!". En del journalister framställer gärna arbetet för jämställdhet som en krigsförklaring från feministerna men sanningen är nog att det i själva verket inte finns någonting som så i grunden hotar patriarkatet som just tanken på könsfred!

SCUM Manifest, där meningen "Män är djur" står, är litteratur (anmäld och recenserad på flera tidningars kultursidor), inte en handbok för feministiskt förändringsarbete. När medierna tar den till intäkt för "att feminister vill döda alla män" och kräver att olika feminister ska ta "avstånd" vill jag hissa varningsflagg. Vad betyder det egentligen att "ta avstånd" från ett uttalande? Jo, att man både hört och uppfattat uttalandet just så som joutrnalisten vill framställa det - nämligen som en "sanning"

Om jag skulle ta avstånd från uttalandet "Män är som djur" så medger jag alltså, indirekt, att jag både hört och förstått uttalandet som "sant". Jag ger alltså journalisten rätt i tolkningen av innebörden av uttalandet. Jag ger med andra ord media tolkningsföreträde.

Jag vet inte hur många gånger jag blev avkrävd att ta avstånd från uttalandet om "talibaner" på den tiden då det var aktuellt. Kritiken och vädjandena kom både från partiets medlemmar, från sympatisörer men mest från media. Naturligtvis tog alla de som redan tyckte att jag skulle försvinna från den politiska arenan tillfället i akt, också.

Jag vägrade då och jag vägrar nu. Jag är inte döv. Jag hörde vad som sades men jag förstod (tolkade) det på ett annat sätt. Jag förstod det som ett uttryck för en samlad känsla och kunskap som finns hos mängder av kvinnor som blivit utsatta för kränkningar och övergrepp. Den behandling som många kvinnor har erfarenhet av får dem att beskriva män som djur. Det är ord sprungna ur en genomlevd verklighet. Våra kroppar har minnen som vi sätter ord på och vi har friheten att uttala dem.

Vad ska vi ta avstånd ifrån? Från feminismen?! Ett ytterligt effektivt sätt att splittra bland feminister är det i alla fall, det ser vi.

Den yttersta konskvensen av en tendentiös tv-produkt, långt ute i journalistikens träskmarker, får de kvinnor som behöver stöd och skydd, ta. Ovilliga, okunniga och (media)okritiska politiker ifrågasätter nu bidragen till jourverksamheterna och/eller hotar jourer med uteblivna bidrag om de inte "tar avstånd". Det är skandalöst. Låt er inte luras!

Det stora problemet är inte vad ROKS och andra kvinnojourer gör för att möta det gigantiska våld som män utsätter kvinnor för. Det riktigt stora problemet är vad samhället i övrigt fullständigt struntar i att göra!

Hälsningar
Gudrun

Gudrun Schyman

feminist

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?