feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Feminismdebatten behöver nyanseras

Publicerat: 2005-05-25 21:56

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Det är bra att SVT tar upp de fundamentalist-feministiska strömningarna inom regeringen och Roks centralorganisation. Också bra att de betonar att problemet är fundamentalism, inte feminism som sådant.

För vettiga feminister är strukturellt kvinnoförtryck ett stort och viktigt problem, men absolut inte en universalformel som förklarar allting i hela samhället. Att könsmaktsperspektiv eller klassperspektiv eller antirasistisk postkolonialanalys eller något annat mer eller mindre behjärtansvärt synsätt skulle vara det ENDA acceptabla perspektivet är en absurd tanke. Absurd, destruktiv och trångsynt.

Att regeringen försökt styra in forskningen på trångsynt enkelspårighet är oerhört allvarligt. Vi behöver en bredd av perspektiv. Inklusive flera olika feministiska perspektiv – det som Roks centralorganisation företräder är absolut inte det enda. Inte heller är Roks den enda organisationen för kvinnojourer i Sverige, som SVT felaktigt påstår. SKR organiserar

Sveriges Kvinnojourers Riksorganisation förtjänar mycket mer uppmärksamhet och uppskattning än vad de får idag. Organisationen arbetar ideellt och feministiskt som Roks, men utan de fundamentalistiska, enkelspåriga och sexistiska tendenser som finns inom Roks.

Ja, sexistiska. Sexism har inte något med sexighet att göra, utan är samma sak som rasism - fast riktat mot kön/genus i stället för ras/etnicitet. I vårt samhälle riktar sig sexism i första hand mot kvinnor, liksom rasism i första hand riktas mot invandrare. Det är självklart att även män drabbas av sexism och även svenskar drabbas av rasism. Kvinnohat är ett mycket större samhällsproblem än manshat. Att sexism mot män, så kallat manshat, även det är ett problem, det har SVT:s dokumentärserie ”könskriget” tydligt visat. Men det gäller att inte dra för stora växlar på det. Så stort är det inte.

Man bör inte heller, som Roks-ordföranden och eventuellt Lundgren själv, dra för stora växlar på Lundgrens teori om våldets normaliseringsprocess. Det är en intressant teori som säkert kan förklara mycket i många misshandelsförhållanden. Inklusive samkönade par och heteroförhållanden där kvinnan begår övergrepp mot mannen. Däremot är teorin knappast relevant för alla misshandelsförhållanden, eller kapabel att förklara allt i några enskilda fall. Verkligheten är mer komplex än så. Att teorin skulle förklara allt om alla relationer är bara löjligt, och det är extremt destruktivt att ta den som förevändning för att avfärda alla kvinnor som inte delar ens åsikter med att de skulle vara hjärntvättade. Men det vore också synd att avfärda teorin rakt av.

Xenu Cronström
Feminist och antirasist - utan varesig skam eller stolthet över att vara vit man

Xenu Cronström

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?