feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Rock Chicks

Publicerat: 2005-05-08 16:55

Är de ok så länge de är söta?

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Kvinnligt/Manligt.

Dela

Tjejer kan! De orden har alltid irriterat mej för de innebär ju samtidigt att tjejer inte skulle kunna. Kunna vad? Spela rock kanske. Det är ju klart att tjejer kan, det bevisades också på tjejmusikfestivalen som hölls i Kulturkammaren i Norrköping i går kväll. På scenen spelade mellan 15 och 20 artister i blandade åldrar. De bjöd på allt mellan stilla körsång a’ cappella till uppkäftig och rivig punk i varierande kvalitet.

Kulturkammaren, som lokal, är väl något som liknar en fritidsgård, fast lite större och bättre. Ni vet kanske hur det brukar vara på fritidsgårdens evenemang och hur stämningen där på nåt sätt är verkligt påtaglig. Tonårsnervositeten är närvarande i luften och det där smittar liksom av sig och man kan känna sig som fjorton åter igen. Men så var det absolut inte. Stämningen var vänskaplig och avslappnat gemytlig och jag antar att det var för att människorna som avnjöt musiken tillsammans var allt mellan 12 år till 50 år. Där fanns den lilla tjejen som inte alls kan stå stilla och som dansar med sin mamma. En äldre man som slänger av sig sina skor och dansar loss till coverbandet ”Rocka Babe” som spelar ”Take another pice of my heart”. Sångerskan som är en säker gammal groggaren, antagligen, lyckas stjäla allas hjärtan med sin härliga röst och utstrålning.

Men så är det dags för det sista bandet för kvällen och tyvärr har de flesta gått vid det här laget. På scenen har ”Epa” tagit plats med tre svartklädda medlemmar. Sångerskan har en ”Asta Kask” tröja och nitar på axelbandet till elgitarren. Det ser lovande ut och jag och Pixie tar plats på dansgolvet för att ta del av en kaxig kvinnostämma som river loss med en sång som hon säger är en känga till Scorupcos uttalande om feminister. Nästa låt annonseras som en låt om att våldtäkt alltid är våldtäkt, oavsett om tjejen har druckit eller vilka kläder hon har på sig. Jag hör hur hon sjunger om en tjej som bara blev 17 år gammal, men nu dansar inte folk längre. Till och med den äldre mannen som har dansat hela tiden har slutat. Det är bara jag och Pixie som tjoar och diggar nu, och jag tycker att det känns väldigt märkligt, spänt. Jag börjar fundera på om det är så att tjejer är bra så länge de är söta och snälla och sjunger fina låtar. Men när de börjar ta plats och visar att de är smarta tänkande varelser som ställer krav och inte godtar samhället som det är, då vill folk inte vara med längre?

När bandet har slutat spela säger Pixie högt, för hon har proppar i öronen, - Det här var klart bäst i kväll! Samtidigt hör jag två killar som står vid sidan av säga, – Fan va värdelöst!

sara larsson

genusstuderande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?