feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Ett gubbslem i blomsterbuketten

Publicerat: 2005-04-29 14:02

En verklig historia.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Kvinnligt/Manligt.

Dela

Solen lyser och det är en härlig dag, Ell och jag haltade fram längs gatorna. Jag skulle handla blommor och plantera, en pensé närmare bestämt. I blomsteraffären kollar vi runt lite, dom säljer andra grejer också, lite kort, krukor, magneter och presentgrejer. Det första vi märker är två bukettkort, det ena för mannen och det andra för kvinnan. Det för mannen handlar om "allt det här får du göra när du blir gubbe", t.ex vara överviktig, hår i näsan, gubbkeps osv. Den för "kärringen" står det "nu är det dax att skaffa tantlooken", pråliga smycken, överdrivet mycket smink, tunga dofter, tofsar på skorna, färga håret i en stark färg, papiljotter. Särskiljande men ändå relativt oskyldigt, var det första intrycket. För mannen var det dock lite mer positivt att bli gammal, nu äntligen får du göra det här och det här, det är okej, du behöver inte försöka vara snygg längre. För mannen är det helt okej att förfalla. För kvinnan var det dock något mer negativt, hon var tvungen att skaffa en ny look och aktivt jobba på att vara snygg och vårda sitt utseende, hon får inte bli överviktig eller hårigare till exempel.

Det här visade sig dock bara vara början, framme vid kassan hittar vi könsmagneterna (!!!) som vi börjar studera närmare och diskutera.
Den första vi ser står det såhär på " Det är inte konstigt att hunden är mannens bästa vän, hunden pratar inte." Haha? Kvinnor ska hålla käften? Kvinnor babblar för mycket? Och riktiga män diskuterar inte om saker? Jäääättekul?
(Kvinnor gör slut oftare. Kan inte låta bli att reflektera över att den vanligaste anledningen till att kvinnor gör slut med de stackars männen är att männen har svårt att prata och öpnna sig för dem.) Ändå förstår både jag och Ell att denna magnet eftersträvar nån form av humor.

Så, på den nästa magneten vi läser på står det:
"Vill ni tala med chefen, eller hon som bestämmer" hahaha lilla fridolf-skojare där.. Är det nån som tycker den här är rolig? Alltså,menar den att kvinnan omöjligt kan vara chef? Att mannen bör bestämma och att kvinnor som bestämmer är löjliga? Att alla män är hunsade?

Tredje gången gillt då . Magnet nummer 3:
" Skjut inte upp till imorgon, vad din fru kan göra idag"

Vilket är ju ett otroligt komiskt skämt med tanke på kvinnors dubbelarbete och obetalda arbete.... Män ska inte ha solidaritet med kvinnor tydligen. Säger den också att män är värdelösa, som inte kan klara av saker själva och att kvinnor måste göra det åt dem?
Vilket leder oss till nästa magnet, där det svart på vitt står:

"Alla män är värdelösa."

*dramatisk tystnad*

Alla magneterna innan gjorde någon form av humorförsök, men det här, vad är det? Sexism? Ja i allra högsta grad.

Men vad spelar den på för känslor, vilka känslor vill den väcka?
Det finns ingen magnet som säger att alla kvinnor är värdelösa, även om det framgår på andra mer intrikata sätt på de andra magneterna att det är så.
Vill den här magneten väcka mäns hat mot kvinnor och skapa könsmotsättningar, det är ju inget skämtsamt ens? Att närstudera könsmagneterna är som att studera en uppfinnarhjärna som är i könskrig.
Vi konstaterar att vi har nästan aldrig hört nån kvinna säga att "Alla män är värdelösa", vad vill den väcka för bilder av kvinnor? Ell och jag är lite chockade.

Däremot märker jag och Ell snart att "män gillar hundar och inte kvinnor som pratar" -magneten haft sin effekt på omgivningen. Butiksinnehavaren som måste ha tjyvlyssnat på våra ödmjuka lågmälda analyser vänder sig till oss när det är vår tur vid kassan och säger: "Och här står ni och tjattrar?"

Det sjunker in och växer... tjattrar... så säger man väl för i h-e inte till sina kunder i butiken? Till någon? Till män? Definitivt inte. Fåglar tjattrar, kärringarna tjattrar som fåglar, och nu har en totalt främmande män precis förolämpat mig och Ell, vi borde hålla käften tydligen om han fick som han ville...

Ett riktigt gubbslem bland de fina blomstren.

Den magneten vi tyckte var bäst var:
"Om du inte kan stå som gott exempel, sätt dig ned." Vi anser att affären borde lyda sitt eget exempel och stänga ner.

/ pixie och Ell


Del. 2 Hämnden?

matilda xxx

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?