feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Feministas – ett hån mot feministerna

Publicerat: 2005-04-10 14:14

Nu kommer det uppifrån, viljan att samla och lyssna på dem som inga åhörare har. Nu kommer det ifrån Sveriges regerande parti, ifrån Marita Ulvskog, en kvinna med makt och möjligheter. Nu, äntligen, inbjuds feminister för att gemensamt skapa politisk förändring.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Det var vad jag tänkte för en tid sedan när Feministas lanserades.

Ett antal veckor senare är jag förbannad. För vad blev det av det? Ett nätverk? Bah. Tillåt mig att småle. Det blev en hemsida där Marita Ulvskog har en liten spalt där hon talar om ”vi i Feministas”. Vilka är det då?

Jag själv var under de första veckorna en av dessa vi. Jag gick med i nätverket. Ögonaböj. Inte märkte jag av något nätverkande. Jag gick ur ungefär lika snabbt.

Att gå med är enkelt. Man löser bara användarskap på det provisoriska diskussionsforumet som finns på sidan. Det kan vem som helst göra. Och det har också vem som helst gjort. Det vill säga, merparten är antifeminister som ironiserar över feministerna i bästa fall, häcklar och förolämpar dem grovt i sämsta fall. Och det är vad nätverket består av. Ett diskussionsforum till ett nätverk som inte ens är ett nätverk.

Och detta kom från högsta ort. Detta kom ifrån den som har både pengar och uppmärksamhet, den som kunde lansera nätverket så att de stora massorna fick reda på att det fanns. Och Sveriges underbetalda och utarbetade kvinnor vänder sig till nätverket ifrån moderskeppet. Och får… ett användarskap… på ett forum… där de häcklas.

Det är pinsamt och jag håller Marita Ulvskog personligen ansvarig för att inte ha kunnat åstadkomma en vettig samlingspunkt för alla de socialdemokratiska feminister som längtar efter ett nätverk där de har möjlighet att agera och bli lyssnade till. Feministas kunde gott ha väntat några veckor till med sin lansering, och lagt mer tid och energi på det som skulle erbjudas medlemmarna i nätverket. Varför så bråttom?

Det är mycket svårt att skapa en mötesplats för feminister på nätet. Jag vet, för jag har gjort det själv. feminetik.se har ett medlemskap endast för feminister. Varje medlem får en egen sida, varje medlem har möjlighet att kontakta andra medlemmar, varje medlem har möjlighet att publicera texter, varje medlem har tillgång till diskussionsforumet och tänk – varje medlem är feminist.

feminetik.se är feministseparatistiskt, och vi utsätter inte våra medlemmar för hån och häcklande ifrån antifeminister. De tillåts inte lösa medlemskap helt enkelt. Och om JAG, ung fattig student, och mina ideellt arbetande medarbetare kunde göra det, nog kan Sveriges mäktigaste kvinna med kontakter, pengar och uppmärksamhet åstadkomma det?

Och nej, detta är inte en reklamkampanj för feminetik.se. Sidan är partipolitiskt obunden och existerar enbart för att ge alla feminister en chans att komma i kontakt med varandra, en uttrycksmöjlighet, en sida där rampljuset är på varje enskild individ. Det är inte en förening, inte en organisation, inte ett nätverk. Vi har ingen politisk agenda och utlovar ingen politisk förändring.

Det gör däremot Feministas. Och jag förväntade mig baske mig MER ifrån detta nätverk.

Jag har försökt kontakta Marita Ulvskog på tre olika sätt. Första gången var när nätverket precis lanserat och jag i min förtjusning skrev ett mejl till henne/någon i nätverket (kanske är det bara hon?) och bjöd in henne till feminetik.se. Jag bad henne skriva en text, om hon hade tid, och berätta om Feministas. Vad det är, vad det skall bli, hur det är tänkt, hur privatpersoner kan påverka – ja kort sagt det jag anser att alla feminister har rätt att veta, innan de ansluter sig till nätverket. Inget svar.

Men jag gav inte upp. Jag gick med i nätverkets epostlista och skickade där ut en förfrågan. I det här läget var jag mer öppen och ställde frågan till samtliga på epostlistan. Någon borde ju rimligtvis kunna redogöra för vad nätverket är mer konkret. Jag fick inte ett enda svar.

Mitt tredje och sista försök bestod i att jag löste användarskap på diskussionsforumet. Där postade jag ett inlägg med alla mina frågor. Jag fick inte heller där något svar. Undantaget då två tre medlemmar som också undrade och skrev att de hoppas att jag får svar. Och så ett gäng antifeministiska hån såklart. Det hör väl till.

Att just jag inte har fått svar på mina frågor är inte det som bekymrar mig. Det är att frågorna ens behöver ställas. Jag trodde att nätverket Feministas lanserades som ett ärligt och uppriktigt initiativ, ett erkännande och inbjudan till främst partiets egna feministiska gräsrötter, men även alla feminister som inte redan är medlemmar i ett parti. Men för mig står det nu klart och tydligt att detta bara var ett röstfiskeinitiativ. En rädsla för det ankommande feministiska partiet. Ett försök att knyta partiets egna feminister till sig. ”Här, kom till oss, det är i S den feministiska kampen förs. Titta, Marita Ulvskog lyssnar på er.”

Det är det som gör mig förbannad. Feministisk kamp är viktigare än så! Hur vågar Feministas ens erbjuda feministerna en sådan lam samlingspunkt som detta såkallade diskussionsforum? Missförstå mig inte; att diskutera på ett forum kan ge oerhört mycket. Och nätet erbjuder mängder och åter mängder av forum där människor kan få utlopp för detta behov. Och visst, att lansera ett där endast feminister får diskutera med varandra är en jättebra idé! (Om nu tillräckligt mycket tid lagts på att få det att fungera.)

Men när det handlar om Sveriges regerande parti så förväntar jag mig mer. Det som Feministas nu erbjuder liknar mer en tanke om att ”vi ger dem ett forum där de kan få snacka av sig lite”. Och sedan släpptes forumet fritt. Hur kan man bete sig så?

Jag tycker att medlemmarna förtjänar mer. Jag tycker att de skall få möjlighet att kontakta varandra, så visst är en hemsida en bra utgångspunkt. Men känner inte Marita Ulvskog sina väljare? Vilka underbetalade och utbrända mödrar har tid och möjlighet att sitta och knappra in sina tankar på ett diskussionsforum? Vart blev lokalföreningarna av? Vart blev själva nätverket av?

Gör om, gör rätt Feministas.

Erbjud era medlemmar något reellt, något konkret, något vari de verkligen får möjlighet att skapa politisk förändring. Men inbilla inte mig att det här var det bästa ni kunde åstadkomma. Jag vägrar tro att ni har så låg prioritering på era feministiska väljare. Det är ett hån mot hela den feministiska kampen att erbjuda något så tandlöst till medlemmarna. Jag har redan läst inlägg och texter där man skrattar åt Feministas. ”Titta där, mer blev det inte av det, ett par feminister på ett forum som blir totalt nedmejade av antifeminister. Hahaha, det var vad regeringspartiet åstadkom.”

Och de har ju rätt. Det är det som är det värsta. De har rätt.

Josefine Alvunger

grundare av feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?