feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

”Kära Syster”

Publicerat: 2005-04-05 16:59

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

En kompis ringde upp mig på torsdagen (den 31/4) och frågade om jag ville hjälpa henne att filma Kära Syster som anordnade en ”Gala för Feminism” på tisdagen, (3/4) på Södra Teaterns stora scen. Tanken men galan var att samla in pengar för dem som jobbar med jämställdhet eftersom detta arbete alltid annars är ideellt. Det är dags att ändra på detta nu, säger Kära Syster, bland annat för att jämställdhetsarbetet ska få mer status. Jag packade väskan givetvis väskan, skolkade från genusvetenskapen och seminariet om Niemis bok ”Populärmusik från Vittula”, och for till Stockholm. Där berättade min kompis lite mer om vad Kära Syster är och vi gick snabbt igenom hennes upplägg inför filmningen. Det skulle bli ett reportage om Kära Syster som ”är en ideell organisation som jobbar för att stödja jämställdhetsprojekt i samhället”. De arrangerar intressanta evenemang för att skapa uppmärksamhet kring feminism samt dra in pengar till samhällsnyttiga projekt, enligt Kära Systers hemsida.

När vi kom fram till Södra Teatern fick vi ett varmt mottagande och fick en guidad tur bakom kulisserna på teatern av en Kära Syster-medlem som presenterade oss för några andra som skulle jobba under kvällen så att de skulle känna igen de två nissarna som smög omkring med kamera. Jag ser plötsligt att jag står på scenen och blickar ut över lokalen. Ett tiotal personer springer runt och riggar utrustning och kollar ljudet. Svindeln griper tag i mig när jag ser ut över havet av röda sammetsstolar i långa rader som smälter samman i en symfoni av guldmålade dekorationer och långa draperier. Det får mig att inse stundens allvar och jag tänker ”Bara jag inte pajar det här för Lina nu!” och maran från natten innan rider mig och jag tänker ”Tänkt om jag glömmer att trycka på rec eller om ljudet blir helt fel!” Jag skarar av mig nervositeten och vi går ut i foajén och börjar filma.

Redan när man kommer genom dörrarna på Södra Teatern möts gäster av eventuella fördomar. Där står nämligen Oriflame och delar ut godispåsar som innehåller en ljuvligt doftande tvål och en lipgloss. Oriflame representerar kvinnligt företagande berättar kvinnan som ger mig en godispåse som jag glatt tar emot. Vi går vidare och våra ögon fastnar på orden ”Manssamlarklubben” och ”Vem vill du leka med?” och en mängd samlarkort på män samt manliga klippdockor sitter på väggen.

Vi går vidare till den övre våningen där folk nu har börjat samlas i puben. Det är en gemytlig stämning med många glada ansikten i alla åldrar som samtalar och har det bra. De flesta besökaren är kvinnor men en tapper skara män finns också i vimlet. På väggen här sitter konst från Klubb Gaffa och en Elvis-immitatör skymtas tillsammans med djn.

Nu börjar klockan närma sig sju och Galan ska snart börja så vi skyndar iväg för att rigga upp stativet. Stolarna i teatern börjar fyllas och på scenen sitter en turkosblå-grön banderoll med en stor prinsesskrona på. Salen släcks ner och scenen intas av, kända likaväl som okända artister inom musik, teater, dans och performance. Alla har ställt upp ideellt för feminismens demokratiprojekt och biljettintäkterna går direkt till feministiska projekt.

På scenen hälsar Ayesha alla systrar och bröder välkomna med kärlek, det är en glädjens dag. Senare intar tex. Kim Anderzon scenen med en delar ur ”Vaginamonologen”, men även Raymond & Maria, Anders Linder, Teater Lacrimosa och tjejrockbandet Chick Habit glänser i strålkastarljuset. Det är nåt speciellt med kaxiga tjejer på gitarrer konstaterar Lina och jag imponerade av tjejernas musik men också sångerskan i Chick Habits Batmanjacka och leopardfläckiga axelband. Höjdpunkten under kvällen är ändå nomineringen av Fröken Feminist 2005. Den som får denna nominering är Claes Borgström, jämställdhetsombudsmannen som nästan ser lite blyg ut när han glatt tar emot priset av Ayesha och Kära Systers ordförande Agneta Ekström, med orden – Det är inte varje dag en man i min ålder tar emot priset för årets Feminist.”

Efter Galan är både jag och Lina så trötta av benen känns som gummi och vi har under kvällens gång varit nära att svimma av utmattning båda två. Vi följer en av Kära Syster-medlemmarna till baren och dricker varsin välförtjänt öl. Jag är alldeles slut i skallen och letar efter mina cigaretter som är som bortblåsta. Nu har Kära Syster tillsammans med Klubb Gaffa och Ladyfest en glammig klubbkväll med musik konstinstallationer och performance. Från mitt hörn blickar jag upp över den kalla ölen och ser Ebba Witt-Brattström prata med Gudrun Schyman och andra medlemmar från FI blandat med andra vanliga Svenssons och jag fyllas av en härlig känsla att så här ska det vara. Jag känner att även jag som gräsrotsfeminist har tillfört något till den här kvällen genom att jag hjälpt Lina filma Kära Systers gala samtidigt som mitt huvud fylls av idéer om vad vi hade kunnat göra om bara kamerabatterierna hade räckt kvällen ut. Jag längtar redan till nästa gång.

I morse på väg hem från Stockholm tog jag alla tidningar jag kunde komma över, SvD, Metro och Extra för att se om samt vad de skrev om galan. Alla tre tidningarna hade flera sidor om FI, men inte en rad hittar jag om Galan för Feminism eller Kära Syster. Men för att dela med mig lite av det som hände i går för de som inte var med ville jag skriva denna text och åtminstone uppmärksamma Kära Systers jobb här på Feminetik.

sara larsson

genusstuderande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?