feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

"FEMINISM 2005" (Del 2)

Publicerat: 2005-04-03 21:27

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

När jag anländer till Kvinnofolkhögskolan denna lika soliga söndagsmorgon, är det betydligt mer lugnt och tyst i lokalerna än dagen innan. Trots att klockan närmar sig elva, verkar inte så många vara på benen än. En typisk söndagsmorgon kanske…

Snart börjar folk emellertid droppa in. När första föreläsningen drar igång strax efter elva, är klassrummet åtminstone halvfullt. Det märks att det finns ett stort intresse för feminism och för de frågor som tas upp på forumet.

Första föredraget handlar om såpor och könsroller. Sara Schmitdt från högskolan för fotografi och film i Göteborg, visar b la den lilla film som utgjorde hennes examensarbete, och som problematiserar såpans stereotypa upplägg på ett underhållande och intressant sätt. En ung kvinna tittar sig i en badrumsspegel och upprepar om och om igen några typiska repliker om sex, relationer och dagen efter- ångest. Då och då filmas istället en liten flicka, som skrattande härmar det den vuxna kvinnan säger. Schmidt motiverar bildvalet och handlingen – eller snarare ”ickehandlingen” – med att det är så såpor ofta är uppbyggda. Det går runt, runt, liknande problem eller konflikter ältas om och om igen, och ofta sker det på ett liknande sätt i alla såpor. Hennes egen kortfilm ”driver” med detta och drar det till sin spets. Hon problematiserar kvinnobilden i såporna, samtidigt som hon kritiserar det faktum att såpor ses som ”skräpkultur”, medan ”finare” filmer och serier ofta innehåller precis samma stereotyper. Detta tycker jag personligen är en viktig poäng, vare sig man gillar såpor eller inte.

Andra och sista föredraget för den här feministiska helgen, tar oss återigen ut i världen. Det handlar om något så ovanligt som kläddesign och klädproduktion som tar både etiska och ekologiska hänsyn – från början till slut. Radarparet Karin Stenmar och Annika Axelsson har startat klädmärket DemCollective och dragit i gång en egen liten produktion i Sri Lanka, med fem sömmerskor anställda. Dessa får ungefär 3-4 gånger så hög lön som de flesta andra sömmerskor på de stora företagen i Sri Lanka – dvs DemCollectives sömmerskor kan leva på sin lön. De jobbar under schyssta arbetsvillkor eftersom Karin Stenmar och Annika Axelsson då och då åker ner till Sri Lanka och har personlig kontakt med dem. De beställer dessutom tyg från en ekologisk bomullsodling, vilken de också har varit och tittat på och kontrollerat att arbetet går schysst till. Sedan några månader tillbaka finns deras första kollektion kläder – främst svarta och vita basplagg för både kvinnor och män – att köpa hos några olika återförsäljare i Sverige. Fler och större kollektioner med mer varierade kläder är att vänta, om affärsidén går hem.

Detta verkar den redan ha gjort. Efterfrågan på DemCollectives kläder har varit stor. Bland annat har organisationer som Attac beställt flera hundra t-shirtar som de med gott samvete kan trycka sina slogans och budskap på. Att gå omkring med ”en annan värld är möjlig” -text på en t-shirt som är inköpt för 49:90 och har producerats under smått horribla förhållanden – både miljömässigt och etiskt – är naturligtvis lite dubbelmoral. Men vad göra när det inte finns något annat att få tag på? ”Ekokläder” har ju till viss del funnits sedan 1990-talet, men aldrig kläder som varit *både* ekologiska och har en rättvis produktion bakom sig, med rättvisa löner till arbetarna, bra arbetsmiljö mm. DemCollectives kläder är därtill inte svindyra, även om de av naturliga skäl är något dyrare än t ex H&Ms billighetssortiment. Karin Stenmar och Annika Axelsson vill visa på att det *går* att producera snygga kläder till hyfsade priser, utan att göra det på ett inhumant och miljöförstörande sätt. Än så länge har DemCollective som sagt ett ganska begränsat sortiment, men mer är förhoppningsvis att vänta. Återförsäljare finns på Ekovaruhuset, Österlånggatan 28 i Stockholm, Shelta, Andra Långgatan 7 i Göteborg, och DemCollectives kontor på Andra Långgatan 20 i Göteborg. Mer information finns även på hemsidan: www.demcollective.com.

Ännu en dag återvänder jag hem och känner mig stärkt av allt positivt som ändå händer i Sverige och världen. Hur många starka, initiativtagande kvinnor finns det inte som faktiskt *gör* något för systerskapet, för människovärdet och för vår jord. Dessa hänger för mig ihop. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Många mörka moln finns kvar på himlen – men solen skiner igenom mer och mer.

arbetssökande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?