feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

”FEMINISM 2005” (del 1)

Publicerat: 2005-04-02 22:07

2-3 april hålls en feministhelg på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Jag har haft möjligheten att delta i några av aktiviteterna där och tänkte dela med mig lite av mina tankar och upplevelser.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Kvinnofolkhögskolans innegård badar i sol när jag äntligen hittar dit denna lördagsförmiddag i början av april. Flera av skolans elever och besökare sitter med ryggarna mot väggen och njuter. Det känns på något vis extra peppande när en feministhelg bjuder på så vackert väder.

Inne i de halvmörka lokalerna råder full aktivitet. Längs väggarna trängs bokbord och flera klassrum har förvandlats till utställningsrum. Både foto och målningar med olika feministiska motiv har hängts upp. Besökarna är många, mest yngre. Inte en enda man syns till. Detta är en separatistisk helg – av kvinnor, för kvinnor. Även om jag själv inte ställer mig så positiv till separatism, känner jag att det kanske kan behövas ibland. Och luften dallrar av systerskap. Det känns positivt, hoppfullt. Inte ”hata, hata”. Snarare ”älska, älska”. Och möjligen ”kämpa, kämpa”.

Denna positiva känsla förstärks på den workshop jag precis hinner i tid till. Temat är härskartekniker. Vanligen diskuteras dessa utifrån hur de används utanför den feministiska rörelsen – vanligen av män mot kvinnor. Men denna dag handlar diskussionen istället om hur dessa härskartekniker även splittrar kvinnorörelsen internt. Hur de – medvetet eller omedvetet – också används av feminister. Mot andra feminister, som inte är ”rätt”, eller mot utomstående. Detta visar sig vara en viktig och efterlängtad debatt. Alla bland de cirka 15 deltagarna har något att säga. Exempelvis hur vissa kategorier feminister kanske osynliggörs mer än andra. Att det finns en ”hierarki” också bland feminister, och att etnicitet, klass och sexuell läggning också skär igenom den feministiska rörelsen och delvis splittrar den.

Workshopen avslutas med att vi i mindre grupper får diskutera möjliga lösningar och sätt att hantera detta. De flesta är överens om att öppenhet och tolerans är oerhört viktigt, samt att man kanske inte måste vara överens om ”allt” – man kan samarbeta och respektera varandra ändå. Och alla går därifrån med ett leende på läpparna. Trots all skit från omvärlden, trots att rörelsen har problem även internt – systerskapet lever!

På eftermiddagen är det dags för en föreläsning om kvinnors situation i Guatemala och Chiapas i Mexico. Tre unga svenska kvinnor har varit där som fredsobservatörer ett år. Rest runt i olika byar som passiva stöd och vittnen, bland annat till de juridiska processer som just nu pågår i framför allt Guatemala. Två högt uppsatta generaler står åtalade för folkmord. Under det trettio år långa inbördeskriget i Guatemala mördades ca 250 000 människor från framför allt den mayaindianska befolkningen. Nu har landet haft fred i tio år, men det är en bräcklig fred. Fortfarande händer det att militären gör razzior mot byar och att både män och kvinnor ”försvinner”. En del kvinnor har hittats våldtagna och styckade efter att de försvunnit när de varit på väg till jobbet. Samma sak har hänt i zapatisternas Chiapas. En stark sexistisk kultur, organstölder samt politiska orsaker tros ligga bakom. Ibland har kvinnorna saknat ett eller flera organ. Ibland har de ”stuckit upp” eller varit fackligt aktiva på arbetsplatsen – något som inte ses med blida ögon i dessa låglöne- och skatteparadis där företag och fabriker har börjat växa upp som svampar ur jorden.

Ljusglimtar finns. Det gynnsamma företagsklimatet har gett kvinnorna chansen att komma från hemmet, gett dem arbete. Men lönerna och arbetsvillkoren är ofta usla. En del måste försörja 5-6 barn själva eftersom deras män har dött när de illegalt försökt ta sig in i USA – ”möjligheternas land i norr”. Eller så har männen lyckats komma in i USA men helt enkelt hittat en ny fru där, och slutat skicka pengar till den gamla.

Machokulturen är stark. De flesta kvinnor har någon gång blivit utsatta för våld – oftast från närstående män – och för många är misshandel vardagsmat. Fredsobservatörerna är inte på plats för att ingripa i sådant. De ska endast finnas till hands, hjälpa byborna i juridiska och sociala frågor, lämna regelbundna rapporter om läget etc. Västerländska observatörer tas emot med öppna armar av de lokala organisationerna, eftersom dessa volontärer anses ha en lugnande inverkan på militären och det oroliga läget. Militären kan inte längre göra vad som helst, de har omvärldens ögon på sig. Och de angriper inte gärna byar där det bor en eller flera vita människor.

Men det privata våldet är en annan sak. Det privata är inte politiskt i Mexico och Guatemala – än. Dock sker trots allt små förändringar, sakta men säkert. Flera lokala föreningar och nätverk arbetar t ex för kvinnors rätt till billiga preventivmedel och fri abort, och lokala politiker vet nu mera att det måste stå ”gender” på pappret om de ska få utländska bidrag. Någon eller några kvinnor måste väljas in i styrelser osv. Även om det fortfarande är mest en formsak, och fortfarande inte säger så mycket om de flesta kvinnors verkliga situation.

När jag cyklar hem har solen börjat gå ner. Mitt huvud känns tungt, en smula grötigt – och fullt av kontraster. Tänk vad privilegierade vi svenskor ändå är. Trots att alla egentligen vet detta, och jag själv har rest i Sydamerika och med egna ögon sett skillnaderna, behöver man påminnas om det då och då. Inte bara för att kunna känna solidaritet och tacksamhet. Utan också för att inse hur mycket den svenska kvinnorörelsen och kvinnokampen faktiskt har uppnått de senaste 100 åren. Det är peppande nog. Vi kämpar inte förgäves. Det går framåt – om än långsamt!

arbetssökande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?