feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

På H&M

Publicerat: 2005-03-17 20:10

En liten text som tidigare publicerats i fysiksektionens tidning the Force (KTH). Jag ska försöka skriva något bättre snart.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Kvinnligt/Manligt.

Dela

"I was so broke growing up...if I wasn't a boy...I'd have nothing to play with"



Jag stod på H&M med några plagg som jag tänkte köpa när jag såg den texten på ett skärp. Eller inte ett, det var naturligtvis flera. Skrämmande många när jag tänker efter. Jag lade tillbaka det jag hade i händerna och gick därifrån.



Det är ju bara ett lite småkul "citat", vad är det att bli upprörd över egentligen? JämO pratade tillsammans med Yvonne Hirdman om genus under rubriken "Med kön på hjärnan" på KTH i höstas, och då sade han att när man väl fått på sig "genusglasögonen" sitter de där. För mig blev incidenten på H&M ett tydligt exempel på det.



Varför blir jag då provocerad av denna simpla text? Vad står det egentligen? "If I wasn't a boy...I'd have nothing to play with". Tihi, onani? Visst, men gå utanför ditt kulturella bagage. Om jag inte vore en pojke... skulle jag inte ha något att lattja med. Själv är jag ganska övertygad om att även tjejer har något att lattja med.



Våra förställningar om manligt och kvinnligt är så ingrodda att snoppen är något som en pojke kan lattja fritt med medans slidan inte är något en tjej kan ligga och leka med i brist på annan sysselsättning. Kvinnors könsorgan och sexualitet är fortfarande mycket mer tabubelagda än mäns. Testa hur många synonymer du kan för kuk respektive fitta, och jämför också hur obekväma de känns att säga. Det man inte kan tala om glöms lätt bort, och plötsligt har vi en situation där H&M kan likställa en fitta med "ingenting".



Humor i allmänhet och "tokroliga" citat som detta i synnerhet bygger ofta på igenkänningsfaktorn. Det skadar dock inte att då och då fråga sig vad det egentligen är man känner igen. När man känner igen sig i att pojkar runkar men tjejer inte kan ägna sig åt motsvarande aktivitet eftersom det inte har "någonting" skulle jag säga att det är dags att inse att något är ruttet i kungadömet Sverige.

Magnus Linderoth

Student

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?