feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Moralist? Javisst!

Publicerat: 2005-03-17 09:57

Unga har "farligt sex", enligt ett kvällstidningslöp häromdagen. Olika typer av mer avancerat sex, till exempel analsex och gruppsex, kryper ner i åldrarna. Sexet är dessutom ofta oskyddat. Unga har också oftare "kompissex".

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Sexualitet.

Dela

Nu för tiden kan man knappt antyda att detta skulle vara en dålig utveckling utan att bli anklagad för att vara en moralkärring. Visst finns det en poäng där. Det är klart att det är dåligt att skuldbelägga ungdomar som inte håller sig till mallen "sex har man med sin älskade partner som man ska leva resten av livet med", men nu har det istället slagit över åt andra hållet.

Självklart är det upp till var och en att bestämma vilken typ av sexuella aktiviteter h*n vill vara involverad i, och ingen ska bli skuldbelagd för sina val (så länge det inte rör sig om olagliga aktiviteter naturligtvis). Problemet är att unga inte är särskilt bra på att dra gränser. Särskilt inte unga tjejer. Så jag tycker att det är skit att avancerat sex kryper ner i åldrarna. Jag tror att tonåringar har tillräckligt med att utforska sin egen sexualitet utan att känna press på sig att ha kukar i alla hål, gärna samtidigt. Många unga kvinnor har svårt att få orgasm, många har problem med att sex gör ont. Kanske borde det fokuseras lite mer på dem, istället för på att det är så normalt med analsex!

Varje dag matas vi med medias ständiga budskap i sexrådgivningsspalter och artiklar:
-Allt är normalt!
-Trött på sexlivet? Prova det här!
-Testa dig själv, är DU bra i sängen?

Sen kan vi lägga till porrfilmernas bild av sex, men det ska jag inte gå in på i den här texten. Jag nöjer mig med att hoppas att de flesta vuxna människor kan hantera dessa budskap om hur våra sexliv bör vara. Vuxna som har haft ett fungerande sexliv i flera år. Vad som oroar mig är tonåringarna, särskilt tjejerna. Jag tror att unga ställer upp på en hel del saker, bara för att de känner pressen att "alla gör så". Visst, det är inget fel på att testa nya saker. Testa nya saker när man är trygg i sin sexualitet och vet vad man vill och inte vill. När man kan säga ifrån när det inte känns bra. Jag tror tyvärr inte att det är det vanliga läget i tonåren. Jag tror att många har avancerat sex enbart för sin partners skull, trots att det varken är särskilt skönt eller att de själva är särskilt sugna.

Jag är helt enkelt jävligt less på att avancerat sex börjar ses som normalt sex.
Så länge bilden av kvinnlig och manlig sexualitet ser ut om den gör tycker jag att man ska vara försiktig med att normalförklara t.ex. analsex och gruppsex.
Låt avancerat sex vara avancerat sex! Inte något varenda tonåring håller på med. Inte något självklart, utan något man provar på för att det är något man verkligen vill och känner för, när man har mognat lite.

Johanna Eriksson

Webmaster på feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?