feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Johannas teori om ickefeministiska kvinnor

Publicerat: 2005-03-15 12:14

Ofta kommer frågan upp, både från feministiskt och antifeministiskt håll: Om nu feministerna har rätt, hur kan det finnas kvinnor som inte är feminister?

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Övrigt.

Dela

När man väl fått upp ögonen för de orättvisor som beror på våra könsroller, är det svårt att inte se dem. Hur kan kvinnor inte se att de ligger under lönemässigt, att de inte tillåts ta lika mycket plats som män, och att deras åsikter inte väger lika tungt som när män säger samma saker? Hur kan de missa att en kvinna som är minst lika kompetent som en man inte anses vara det därför att traditionella "manliga" egenskaper värderas högre?

Det är för att ickefeministiska kvinnor tenderar att se varje händelse som eventuellt skulle tyda på de ligger i underläge som en isolerad händelse.

Lyssnar killarna i gruppen inte på henne så måste det bero på att hon inte är värd att lyssnas på. Kanske har hon inte samma erfarenhet som dem? Säkert är de mer pålästa? Någon vettig anledning har de garanterat att inte lyssna på henne?

Tjejer som väljer att vika ut sig i herrtidningar försvarar sig ofta med "Men jag hade faktiskt bikini, jag var inte naken. Det var SMAKFULLA bilder!", vilket tydligt visar att de inte på något sätt skulle se ett problem med utviket. Det dessa tjejer ser är sig själv, sin kropp, bekräftelsen de får, och de ursnygga retuscherade bilderna som visas upp för hela Sverige. Kolla vad snygg jag är!

Vad de inte ser är den syn på kvinnor som gör att det inte räcker att vara en superbra fotbollsspelare eller programledare för att duga. Här måste det till en snygg kropp, uppvisad för hela Sverige för att dessa kvinnor ska känna sig värdefulla.

Varför ser då inte kvinnorna dessa (för oss feminister) så uppenbara mönster?

Jag skulle kalla det hjärntvätt. Vi kvinnor växer upp med att aldrig värderas lika högt som män. Vi växer upp med att kvinnor värderas utifrån yttre attribut iställer för att värderas utifrån vad vi gör.

Detta börjar redan på dagis, där flickor uppmuntras att vara söta och lugna, medan pojkar uppmuntras att vara aktiva och tuffa. Det fortsätter upp i skolan, där pojkar tillåts ta mycket mer plats än flickor *utan att någon ser* att det inträffar. Varken läraren, pojkarna eller flickorna upplever att pojkarna får ta mer plats trots att det visar sig vid undersökningar att så faktiskt är fallet.

Sen kommer tonåren. Tjejer börjar sminka sig och fundera på sitt yttre, killarna aktiverar sig med idrott. Bekräftelse utifrån olika premisser.

Utbildning på en "jämställd" högskola, där det sjungs sånger om kvinnovåld och övergrepp (det är ju en rolig gammal tradition), och där kvinnor av många lärare inte anses lika kompetenta som män. Ut i arbetslivet till kostymklädda medelålders män som håller varandra om ryggen. "Självklart anställer vi lika gärna kvinnor som män, men det finns ju inga kompetenta"...

Och så är vi där. Kompetenta kvinnor som inte inser när de behandlas sämre på grund av kön. Kanske vill de inte se. "Okej, kvinnor kanske har sämre lön i snitt, men det är för att de inte löneförhandlar. JAG ska minsann..." För nej, hur skulle det kunna finnas orättvisor utifrån kön i vårt samhälle? Sverige som är så jämställt? Det vore ju helt barockt.

Johanna Eriksson

Webmaster på feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?