feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Om män på kvinnliga/feministiska internetforum

Publicerat: 2005-02-18 11:15

Varför blir det lätt så mycket problem på kvinnliga/feministiska internetforum?

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Kvinnligt/Manligt.

Dela

Jag har intresserat mig för kvinnofrågor *jämt* och har därför varit en ganska flitig gäst på ett antal kvinnliga internetforum, svenska och utländska. Detta lilla opus är därför en sammanfattning av mina erfarenheter från många håll.

De flesta, (om än inte alla) feminister är intresserade av att uppnå jämställdhet. Vad vore då naturligare än att tillämpa total yttrandefrihet och välkomna alla debattörer, män som kvinnor, till dessa kvinnoforum? Jag har erfarenhet av hur det fungerat på tre forum med den policyn. Det första som händer är att det lockar till sig män, massor av män, och speciellt män som känner sig förfördelade och kränkta av någon kvinna, någon gång, någon stans. De lockar också till sig män som mer eller mindre öppet anser att kvinnor faktiskt ÄR en underklass, mindre begåvade, mindre duktiga och eventuellt bara intressanta som sexobjekt. Även om man kunde tro att det sista var ovanligt i ett modernt samhälle, så är det tyvärr inte det. Följden blir att alla dessa bittra och aggressiva män kommer att översvämma forumen med sina utläggningar. Allt som kvinnor vill säga drunknar i denna flodvåg av hat och förgrämdhet som männen öser ur sig. De kvinnor som fortsätter att skriva på sådana forum får mindre och mindre plats och den lilla uppmuntran de får kommer när de håller med männen. Då får de en liten klapp på axeln för sin klokhet.

På denna typ av forum kommer *vanliga* kvinnor ofta att hamna. Ni vet, alla dom kvinnorna som inte vill associeras med de *manshatande* feministerna. Heterosexuella kvinnor som fått för sig att feminister är lesbiska. Kvinnor som förförts till en konservativ traditionell kvinnoroll (stå vid spisen och föda barn). Dessa kvinnor försummar inte att påpeka att det är deras fria VAL att underkasta sig och göra sig beroende av en man. Kvinnor som inte har barn och som därför inte har en *aning* om att det ens EXISTERAR något kvinnoförtryck. Kvinnor som anser att kvinnor faktiskt INTE är lika bra som män. Männen på forumen ägnar ett förstrött intresse åt dessa kvinnor och flirtar lite med dem ibland, eftersom deras undergivna läggning passar precis in i den kvinnobild de omhuldar. Kvinnor som faktiskt ÄR feminister eller bara i största allmänhet jämställdhetsförespråkare demoniseras och attackeras på dessa forum, mest av allt för vad de INTE skriver. Framförallt för en vrångbild av vad feminism är som dessa män målat upp i sin fantasi. Detta leder givetvis till att feministkvinnorna BLIR aggressiva. Så blir vem som helst som tvingas in i ett hörn och måste slåss hela tiden.

Sen finns det forum med det uttalade kravet att de som skriver där är feminister. Även där händer det intressanta saker. En av dom intressantaste är manliga feminister. Givetvis är det bra med manliga feminister, men något som manliga feminister verkar ha oerhört svårt för är att INTE sätta igång med sina intränade manliga beteende mönster. Detta betyder att manliga feminister (förmodligen omedvetet) sätter igång med att tala om för kvinnorna HUR man ska se på feminismen och jämställdheten och HUR man ska arbeta vidare. Männen vill berätta för kvinnorna HUR fantastiska analyser av problematiken de kommit fram till. Kruxet är att just precis detta beteende är en del av problemet. Problemet med mäns dominans över kvinnor, till och med välvilliga mäns dominans över kvinnor.

Ytterligare en grupp som finns (en liten grupp men i alla fall) är transsexuella, alltså män som bytt kön till kvinnor. Dessa personer *vet* förstås på ett intressant vis, in på bara skinnet, hur det är att bli bemött som man, respektive som kvinna. Däri har de mycket värdefullt att tillföra. Det som dom INTE vet är allt annat som hör till kvinnolivet. Att vara född som kvinna och behandlas som kvinna hela uppväxten, hur det är att vara gravid och föda barn. Hur föräldraskapet påverkar. Problemet uppstår när dessa kvinnor-födda-män försöker tala om för kvinnor-födda-kvinnor hur det egentligen är. Hur man egentligen ska se på könsroller, jämställdhet och feminism. Jag uppfattar det som att dessa personer, som ofta söker och får ledande roller i feministiska sammanhang, inte kan hålla tillbaka sin i pojkåren intränade strävan att *dominera*.

Ytterligare en grupp av män som dyker upp i feministiska forum är män som är *undergivna*. Män som vill ha sexuella relationer med dominanta kvinnor. Det intressanta med denna typ av män är att de kvinnor de drömmer om helst ska vara stereotypt kvinnliga, MEN med den lilla kryddan att de bestämmer över männen. Denna typ av män vill alltså inte egentligen ändra på någonting, utan kvinnorna ska fortfarande klä sig traditionellt sexigt, sminka sig, och i övrigt vara som utvikningsflickorna i herrtidningarna. Kvinnorna ska helt enkelt leva upp till DERAS drömmar. (You do me MY way).

Ja, vad göra då?

För mäns del skulle jag önska en mer laid-back attityd. Slappna av. Sluta att tala om för kvinnor hela tiden *hur det är* och *hur man borde göra*. NI har inte hela sanningen, och om ni slappnar av och lyssnar så kanske ni får lära er något spännande.

För kvinnors del. Vissa kvinnor gör mig frustrerad. Det är kvinnorna som inte genomskådat detta spel som pågår. Hur vi reagerar och hanterar varandra beroende på könsroller. Det jag skulle vilja vore att de beteenden och roller som jag skisserat ovan diskuterades och att kvinnor skapade sig en större medvetenhet om vad som händer och varför. Hur könsroller och det sexuella spelet påverkar oss och hur vi debatterar och interagerar med varandra på internetforum. Detta för att kvinnor ska kunna tänka och agera rationellt och formulera sina egna frågor och svar lite mer ostört i detta medium.

Sigrun Vapneir

Tänkare

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?