feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Våldet en lösning?

Publicerat: 2005-02-09 23:59

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Lag & Rätt.

Dela

Jag måste erkänna att det är väldigt sällan som jag plockar upp en Metrotidning på väg från hemmet till plugget. Fast ibland dyker det upp något på löpen som ligger strödda runt om stationen där jag stiger på. I tisdags (8/2 05) hade exempelvis en student och fritidsledare med namn Nabila Abdul Fattah skrivit om den minst sagt förbryllande domen rörande 13-åringen från Motala.

Nabila är arg och det är inte så svårt att förstå varför. Men jag fastnar ändå vid raderna om att hon springer omkring på gator och torg beväpnad med kniv med mantrat hellre förövare än offer i bakhuvudet. För rättvisans skull bör nämnas att hon inte ordagrant skriver att det är en kniv hon är beväpnad med. Fast det framgår ändå rätt tydligt att det inte är pepparspray det är tal om eftersom det enligt henne finns en risk att hon döms för dråp.

Sen avslutar hon kolumnen med att skriva att hon skiter i Sveriges lag och även allt annat därutöver. Jag vet nu inte hur pass allvarlig Nabila är men personligen tycker jag att det är en lite märklig inställning för en dam som är fritidsledare. Att skita i Sveriges lag är trots allt inget som kommer att minska antalet våldtäkter av det slag som beskrivs i ”Motalafallet”.

Sen, och detta är det återkommande problemet, tvivlar jag på att en kniv hade räddat 13-åringen, eller någon annan i en liknande situation. Av vad jag förstått så var flickan så berusad att hon ändå inte kunnat försvara sig själv oavsett om hon hade haft kniv eller inte. Men undersökningar som gjorts i det här mer eller mindre groteska ämnet visar att de flesta våldtäkterna och övergreppen som män begår mot kvinnor sker i den privata sfären. Att offer och förövare känner varandra är således regel snarare än undantag. Mot den här typen av övergrepp hjälper det inte att bära kniv och strunta i rådande lagstiftning.

Det är min högst personliga åsikt att det krävs mindre våld och mer respekt för rättigheter, skyldigheter och lagar för att få bukt med mäns våld mot kvinnor. Detta är både samhällets och individens ansvar. Att uppmana till anarki och brott mot knivlagen är som att ge sig in i en nedåtgående våldsspiral som än mer bidrar till att brutalisera det samhälle som vi lever i. Det gagnar ingen.

Johannes Jakobsson

Journaliststuderande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?