feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Månadsdagbok Okt: I EU-parlamentet

Publicerat: 2004-10-24 20:22

Kvinnors rätt i EU vilar på en värdegrund värd att kämpa för.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Under de senaste veckorna har det i EU varit en intensiv debatt om kommissionskandidaten Buttiglione från Italien bör utses till kommissionär eller inte.

Den arbetsuppgift han skulle bli ansvarig för är bl.a. medborgerliga och mänskliga rättigheter, LIBE förkortat till, och det är också det utskott i Parlamentet som han ska få stöd i för sina förslag. LIBE är det utskott som många frågor passerar igenom eftersom det hela tiden bevakar de mänskliga rättigheterna överallt och alltid. Jag sitter i det här utskottet och var med när vi hade utfrågning av Buttiglione.

Och jag blev chockad över hans svar. Han sa att kvinnor ska bli försörjda i äktenskap och underordnas. Homosexualitet är en skam och senare har han också sagt att ensamstående mammor är sämre mammor. När vi i utskottet inte kunde komma överens om kritiken tog den Socialdemokratiska gruppen initiativ till votering och där fick med en rösts övervikt stöd för att uttala att vi inte ansåg att Buttiglione var lämplig för den här posten. I en andra omröstning fick vi stöd för att inte ge honom stöd alls som kommissionär. Moderaterna röstade emot oss.

När jag har debatterat den här frågan med moderaten Gunnar Hökmark säger han att för honom är det här en fråga om tro. Jag blir mycket förvånad över ett sådant påstående eftersom EU är religiöst obundet. Det den här debatten handlar om är vilken värdegrund EU ska stå på inte om trostillhörighet eller utövande. Det som gör debatten så viktig är hur kvinnors rätt ska ses i EU. Det är ju så att Europas kvinnor är hälften av medborgarna i EU och därmed inte borde kunna diskrimineras som grupp. Men det är det som hänt eftersom värdegrunden att kvinnor inte ska diskrimineras och att mänskliga rättigheter också är kvinnors rättigheter ifrågasatts av kommissionskandidaten Buttiglione.

Det som EU kommissionens ordförande Barosso nu föreslagit för att vi i EU-parlamentet inte ska rösta emot hans kommission är att Buttiglione för att han inte ska fortsätta kränka kvinnor ska få ett antal ”överrockar” av de andra kommissionärerna som vill. Det är för Socialdemokraterna och mig fullständigt oacceptabelt.

Buttigliones värdegrund och syn på kvinnor hör hemma i 1800-talet och inte i ett EU som ska bygga för framtiden också för kvinnorna.

Nu märks det att det är viktigt vem som styr i EU- höger eller vänster. Valet till kommission i EU är nu snart här.

Systerliga röda
Inger Segelström

Inger Segelström

EU-parlamentariker

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?