feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Månadsdagbok Sep i EU-parlamentet

Publicerat: 2004-09-15 21:05

Kvinnoglasögon i EU-parlamentet, går det?

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Jag har just börjat min första period, i fem år, som EU-parlamentariker och jag har bestämt mig för att hela tiden se uppdraget som jag fått av väljarna ur ett kvinnoperspektiv. Det gjorde jag i riksdagen under mina år där och det är enda sättet att påverka på kort och lång sikt. Hårt arbete och att tjata och tjata hela tiden.

Utgångspunkten är att det är ca 30,1 % kvinnor i EU-parlamentet. Alla parlamentariker är med i partigrupper precis som i riksdagen hemma. De olika politiska grupperna har kommit olika långt i sitt jämställdhetsarbete. Den största partigruppen PPE-DE (moderater och kristdemokrater) är 25 % kvinnor, i PSE (socialdemokrater) är 39,5 % kvinnor, i ALDE (folkpartiet, centern) är 29,5 % kvinnor, i GUE/NGL (vänsterpartiet) är 29,2 % kvinnor, i de gröna/EFA (miljöpartiet) är 42,8 % kvinnor, i IND/DEM (Junilistan) är 8 % kvinnor. I det socialdemokratiska europapartiets grupp som jag tillhör (vi är 200 personer av totalt 734 valda) är det numera regel att det inte går att fatta några beslut eller ta valärenden om inte det är minst 40 % av det underrepresenterade könet med.

Det som är min första erfarenhet är att kvinnorna i parlamentet, precis som en studie från riksdagen hemma just visat, är att kvinnorna talar mindre i plenum och större sammanhang men skriver fler motioner och inlägg. Därför anmäler jag mig nu till att tala i de större viktiga sammanhangen. Och jag har fått talartid säkert ibland för att männen inte ska dominera alltför mycket. Jag har redan deltagit i flera frågestunder i plenum och ställt frågor och lämnat synpunkter för att för få kvinnor hitintills tar plats.

Det första jag gjorde var när EU-parlamentet skulle fråga ut den blivande ordföranden i kommissionen José Barosso innan vi skulle rösta i valet av honom. Han hade i sin mål presentation sagt att hans ambition var att det skulle bli fler kvinnor i Kommissionen om han blev vald till ordförande. Jag sa i mitt inlägg att det inte dög som svar eftersom det inte var förpliktigande och avkrävde honom svar om hur många kvinnor som var hans mål. Han svarade mig att minst 1/3 dvs. 8 av 25 och det blev sedan resultatet. Jag är naturligtvis inte nöjd med att det inte är varannan men det är ett första steg. Att tjata och hela tiden ligga på ger resultat.

När parlamentet ställde frågor till ansvarig vice kommissionär för utrikesfrågor om läget i Vitryssland uttryckte jag min avsky för diktatorn Lukasjenko och att han planerar folkomröstning för att kunna ändra deras grundlag och bli återvald så länge han vill. Jag tog naturligtvis också upp frågan om kvinnohandeln och kvinnovåldet som är allvarligt och som vi upplever som svårt att få information om.

Detta är bara en första kort rapport av de första veckorna som EU-parlamentariker. Jag tar gärna emot synpunkter och tips på vad jag borde göra eller frågor att agera i. Min adress är isegelstrom@europarl.eu.int

Inger Segelström

Europaparlamentariker

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?