feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Mer om min bror och jag

Publicerat: 2004-09-15 19:31

lite mer om intersexuallitet

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Kvinnligt/Manligt.

Dela

Jag uppmanades att skriva mer om min bror och mig själv. Det är klart, det avvikande intresserar folk.
Intersexuallitet är ett parplybegrepp. Det innefattar en rad av olika typer av avvikelser, bland de vanligaste är genetiska, gonadala och genetala. Även transsexualism räknas som intersexualitet innom vissa skolor.
Genetiska avvikelser leder ofta till gonodala och genetla avvikelser. Genetiska avvikelser kan exempelviss vara en avvikande könkromosomskonstitution. Normalt är kvinnor XX och män XY men avikleser kan exempelvis vara XXY eller X0, läsess X noll. En annan tyo av genetisk avvikelser är AIS, androgen okänslighet. Personen har könskromosomkonstitutionen XY men den gen som gör kroppen motaglig för androgener, manligt könshormon, är inaktiv. Kroppen utväcklas då i feminin riktning efter som både mans och kvinnokroppern producerar både kvinnligt och manligt könshormon.
Jag och min bror har könskromoso konstitutionen XX och XY, i vissa celler finns bägge typerna av kromosomer i andra bara den ena typen.
Hur denna avikelse uppkommer finns det inget riktigt svar på. Det kan bero på en slump, eller miljögifter, kanske på något läkemedel vår mamma åt före eller under början av graviditeten.
Det märkliga med oss är dock att vi bägge två producerar levande könceller. Jag har till och med fött barn. Fast inte med mig själv som pappa, det är teoretiskt möjligt men jag vill inte försöka!

Jenny Maria Brändström

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?