feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Flickan & Försvarsadvokaten

Publicerat: 2004-08-27 09:45

Silbersky & co. stoltserar med sina kunskaper om tonåringars sexvanor.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Lag & Rätt.

Dela

På sidan 9 i DN idag går det att läsa om ännu en sexualbrottsrättegång. Tre män mellan 18 och 22 år gamla står åtalade för grov våldtäkt på en 15-årig flicka.

Försvaret menar att det var gruppsex, och inte någon våldtäkt, som ägde rum hemma hos en av de åtalade männen. Rättsläkaren som undersökt flickan kunde heller inte fastslå att skadorna på flickans underliv var skapade genom att hon tvingats till att ha sex med männen.

Åtalet bygger på flickans berättelse och i brist på övertygande teknisk bevisning står ord mot ord.

Advokat Leif Silbersky, som företräder en av de åtalade männen, har lyckats knöppla fram ett motiv till varför flickan skulle ljuga: hon är muslim och fruktar repressalier från sin familj ifall de skulle få reda på att hon haft gruppsex. Som om religionen skulle ha något med det att göra. Fast det är klart, en sund och sekulariserad svensk familj skulle ju tycka att det var bra att deras 15-åriga dotter hade sex med tre äldre män på en fest.

Varför skulle flickan ha sagt något alls om det inte var så att hon blivit utsatt för ett brott? Tonåringar är kända för att hålla tyst inför sin familj om vad de sysslar med på fritiden. I synnerhet när det gäller företeelser som sex och festligheter. Ingen vettig människa kan tro att att en tonårstjej skulle hitta på att hon blivit gruppvåldtagen för att slippa berätta för sin familj om att hon haft gruppsex. Hon hade inte sagt något alls.

Både Silbersky, född 1938, och hans kollega Flodén är dock införstådda i att gruppsex är något som inte är främmande för dagens tonåringar. Vad detta antagande baseras på framgår inte. En "tycker du att det är ballt med gruppsex?" undersökning på Lunarstorm kanske?

Å ena sidan så är det gott att veta att advokat Silbersky, en 66 år gammal gubbe, är insatt i dagens ungdomskultur och tonårssexualitet. Men å andra sidan, hur stor är chansen att han vet vad han pratar om?

Johannes Jakobsson

Journaliststuderande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?