feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Våra fördomar

Publicerat: 2004-08-26 10:56

Att kvinnor har lägre lön och inte är representerade t.ex. styrelser är symtomet, sjukdomen heter "fördomar om det motsatta könet".

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

Igår såg jag på programmet Debatt på teve. Det tog upp frågan om det är nödvändigt att bilda ett feministparti och vad det partiet i så fall skulle representera. Till en början blev jag glad äntligen skulle feminist frågan dras fram i rampljuset äntligen en möjlighet till förändring, en förändring som jag känner är helt nödvändig. Alt eftersom jag lyssnade på de debatterande kvinnorna blev jag mer och mer besviken. Jag kände inte igen den problematiken de presenterade. Debatten flög över mitt huvud. När man pratar om feminism pratar man så ofta om kvotering och högre löner för typiskt kvinnliga låglöneyrken, men alla kvinnor jobbar inte som undersköterska, städerska eller dagisfröken. Visst är det viktigt att dessa grupper ska få den lön de förtjänar, men är det verkligen där den feministiska förändringen ska börja?
Själv är jag utbildat civilingenjör i maskinteknik. Jag arbetar på ett typiskt manligt jobb. Jag har manlig lön och många av mina fritidsintressen är typiskt manliga. På jobbet accepteras jag av de flesta som en i grabbgänget. Jag kommer från en mycket kvinnlig familjebakgrund. Jag har bara systrar, mostrar och fastrar och de kusiner jag har i min egen ålder är till stor del tjejer. På så sätt har jag insikt i både den manliga och den kvinnliga värden. Det som förvånat mig mest är att människor just separerar manns- och kvinnovärlden från varandra, när de egentligen är så lika.
Mina arbetskamrater tror att jag har extra mycket skin på näsan för att vara tjej, eftersom jag står ut med den hårda jargongen, men sanningen är att den är varken hårdare eller mjukare än jargongen bland mina kvinnliga familjemedlemmar. Jag blir snarare irriterad om mina arbetskamrater trippar på tå kring om mig bara för att jag är tjej. Sen är det där med relationer. Kvinnor tror inte att män talar om sina relationer, men de gör de visst. På jobbet har vi sten koll på vilka som har partner/familj och hur bra det funkar hemma. Just nu är det hetaste samtalsämnet på jobbet vem som vi tror närmast ska få barn.
Det hela är så tråkigt de flesta människor lever i ett hetrosexueltförhållande - samtidigt så vet vi så lite om varandra.
Det jag vill att feminister kämpar för är ett samhälle där det är lika naturligt att en kvinna kan köra motorsåg som att en man följa barnen på dagis. För det är här roten till problemet ligger. Att kvinnor har lägre lön och inte är representerade t.ex. styrelser är symtomet, sjukdomen heter "fördomar om det motsatta könet".
Jag är så less på män som förvånat utropar kan du köra skoter, men du är ju tjej!!! eller har du kopplat ihop din hemmabioanläggning helt själv!!!, som om det skulle vara så konstigt.
Jag är lika less på kvinnor som säger Äsch kom med mig och laga mat så får grabbarna sitta här och prata om tråkiga saker som datorer och bilar!. Även kvinnor förutsätter att jag som kvinna ska vara mer intresserad av att laga mat än att prata om datorer.
Ett av feminismens största problem är att människor har så svårt att ens ta ordet feminism i sin mun. För de tänker på brända bh:ar och vi måste höja rösten för att höras. Människor är nog inte beredda att ta till sig ord som kvotering och höjda löner för kvinnor. För att de som har makten och de högavlönade vill såklart inte släppa det och vi kvinnor vill inte bli särbehandlade för vårt kön. Vi vill bli valda för vår kompetens och vi vill ha högre lön för att vi gör ett bra jobb. Den förändring som måste till är att män lockas av traditionellt kvinnliga yrken och kvinnor av traditionellt manliga yrken. Inte förrän då kommer kvinnors medellön att höjas, då fler kvinnor har högavlönade yrken.
Frågan är då: Hur lockar man män till traditionella kvinnoyrken och vise versa? Man måste nog börja i unga år. Tjejerna måste se att de lika väl som killarna klarar av träslöjd och mattematik, och att det är helt naturligt för tjejer att på fritiden spelar hockey. Samtidigt ska det vara accepterat att killar väljer syslöjd och dansar balett på sin fritid utan att deras pappor protesterar. I dagsläget ses det som tufft när en ung tjej bryter mark inom grabbarnas värld, men det är mesigt när en grabb vill göra något typiskt tjejigt.
Så länge Kvinnliga sysslor är mesiga och manliga sysslor är colt, så länge som det anses udda och uppseende väckande att göra något utan för sitt köns värld kommer samhället se ut som det gör idag. Det är här ändringen ska börja.
börja.

Elle

Produktutvecklare

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?