feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

En grön jacka med rött foder

Publicerat: 2004-07-07 18:14

Jag vet ju att jag kan, jag också.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

En grön jacka med rött foder

Jag minns än idag när jag tvingades lämna bort den. Ärmarna var för korta och böjde jag mig ner, åkte den upp så att vinden drog in. Jag brukade lämna mycket av mina kläder till min lillasyster, men jackan ville hon inte ha. Hon tyckte att det var en killjacka, den var skitig efter att vi lekt dunkgömme och trådarna i huvan var borta för att jag inte skulle fastna, när jag klättrade i träd.

Jag har många gånger vänt tillbaka till tillfället då jag lämnade över jackan, när jag funderar på varför och när jag blev feminist. Jag tror nämligen att det var jackan som gjorde det. Helt plötsligt kunde jag göra de där sakerna som killarna gjorde. Jag försvann i buskar och snår, då jackan smälte in. Jag kunde klättra hur högt jag ville i träden utan att fastna. Tjejkläder hade bara hindrat mig i mina upptåg. Tjejkläder hindrar tjejer även idag. Sitt still, se söt ut, prata bara när du blir tilltalad. Däremot hindrade inte killkläderna mig från att leka med tjejerna. Killarna hade en större vidd av aktiviteter, även ifall de ansågs för tuffa för vissa. När jag fick tillgång till en annan del av lekens värld, förstod jag vilken skillnad det är på hur killar och tjejer bemöts och beter sig. För män ligger världen öppen på ett annat sätt.

Idag går jag ofta i kjol, något av avskydde som liten. I mitt huvud snurrar dock samma tankar som jag började få den där hösten i fyran. Tankar som ibland kan få mig att vilja skrika rakt ut: "Jag kan jag också!" Jag blir sur på yresgästföreningen när de vänder sig till min pojkvän, trots att mitt namn står på kontraktet de har i handen. Jag blir sur när mina släktingar frågar om jag inte ska klippa mig, i en mer vuxen och "kvinnlig" frisyr. Jag blir sur när personer påstår att man bara påverkas av nakna kvinnor i reklamen, ifall man vill påverkas.

Ibland kan det vara jobbigare att se de här sakerna, än att vara omedveten om dem. Men jag kämpar på, jag vet ju att jag kan, jag också.

Elin Greenfish

Student

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?