feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Harmlös reklam?

Publicerat: 2004-07-06 22:23

Vad är bra/dåligt med reklam enligt dig? Vad säger reklamen om samhället vi lever i?

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Övrigt.

Dela

För att mina teorier ska framstå i sina bästa dager, så hoppas jag att ni alla sett reklamen, där kontorsklädda vuxna män hittar på diverse bus.

En man sitter och slänger papper ur en papperskorg rakt upp i luften, en annan slickar bort fyllningen i kakor, varefter han trycker fast den på skrivbordets blanka yta. En tredje drar med en overheadpenna över hela väggen. En kvinna sitter och pratar telefon medan karlarna hoppar runt i bakgrunden. Sedan kommer texten: ”Ett helt normalt beteende... Om du är 1,5 år.”
Därefter får man se mannen med pennan, springa tillbaka över väggen, ritandes med flera pennor.

Med tanke på rubriken så förstår du säkert att jag måste klaga. Mycket eftersom denna reklam förmedlar en förlegad kvinnosyn. Reklamen är mycket rolig och man skrattar gott åt den, MEN hade vi skrattat lika gott om det i reklamen varit ombytta roller???
Varför är det enbart män som busar på detta sätt, kvinnan i reklamen är den som fortfarande tar på sig ansvaret och ser efter de jobbiga små killarna. Hennes beteende är knappast normalt för en unge på 1,5 år. Men så är det, för i dagens samhälle ges tjejer inte samma möjlighet att vara busiga, som killar. Tragiskt nog märks det i varenda reklam som tillverkas, extra påtagligt ser man det i just den här reklamen. Männen tillåts leka, medan det på kvinnan läggs ett ansvar att hålla ordning.

Hade det varit så svårt att gå utanför ramen? Hade det verkligen mött så mycket motstånd?
Ska jag svara ärligt så hade jag reagerat annorlunda. Skillnaden är att jag har upptäckt detta, jag och även andra har reflekterat över reaktionen. Däremot är det betydligt fler människor som INTE har gjort det. Vi måste bli medvetna om varför vi har de åsikter vi har!

Vad är bra/dåligt enligt dig? Vad säger reklamen om samhället vi lever i? Vad gör den förutom att framställa tjejer som ointelligenta, tvingade till bantning, fega och hämmade. Vad gör den förutom att framställa killar som dumdristiga, humorsprutor, orädda och självsäkra.

Vi vet att reklam är fel, men vari ligger felet? Varför vill så många unga av idag jobba i denna bransch? Varför vill man vara med och producera något som ger en så pass förvriden bild över hur man är/vill vara egentligen. För man kan ju knappast påstå att många av reklammakarna verkligen försöker ändra på något...

Elin Greenfish

Student

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?