feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Mansplikt

Publicerat: 2004-07-06 17:45

Det är pinsamt. Det är en skam och det får icke längre pågå. Jag protesterar.

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Som feminist tycker jag ofta och mycket om så kallade "kvinnofrågor". Egentligen finns det väl inget som heter så. Vi lever alla tillsammans, och vi påverkas alla av könsrollernas inrutade regler. Kvinnor drar sitt lass, och män drar sitt. Jag blir förbannad över mycket, men en sak har jag varit upprörd över i åratal. Jag kan inte förstå att det fortfarande sker.

Det är dags nu. Det får vara slut nu.

Värnplikt heter det. Plikt. En plikt för män. Kvinnor får, om de "klarar det". Jo. Men nu skall inte detta handla om kvinnors fysiska kapacitet, eller mentala färdigheter för att klara av en krigssituation. Nu skall det handla om att män tvingas, i Sverige, år 2004, till att göra värnplikt. Själv anser jag att det bör läggas ned. Men det är inte heller vad denna text skall handla om. Nu har vi värnplikt, pengar måste uppenbarligen läggas på detta, och jag är inte tillräckligt insatt i försvarspolitik för att kunna reda ut dess kostnader och nytta.

Vad jag är tillräckligt insatt i är rättvisa. Och det som nu pågår är inte rätt.

Tvinga mig! Tvinga mig till att göra värnplikt! Tvinga mig och alla andra kvinnor. Varför läggs denna börda på endast män? Varför tvingas män som har andra planer i livet, andra mål, en annan vilja? Varför tvingas män och kvinnor slipper?

Det finns bara två alternativ.

Antingen är värnplikten ingen plikt längre, utan frivillig. För alla. Inga undantag. Det var alternativ ett.

Alternativ två är att värnplikten verkligen är den förbannade PLIKT den uttalar sig om att vara, och då skall jag tvingas!

Vad finns det för argument för att plikten endast är en plikt för män? Vilka föreställningar vilar bakom? Endast män är kompetenta? Om så är fallet borde inte kvinnor släppas in alls. Men kvinnor släpps in, om de vill och uppfyller kraven, och de gör ett bra jobb. Det tragiska är att i föregående mening var inte huvudpoängen "de gör ett bra jobb". Återigen, den här texten handlar inte om kvinnors eller mäns kapacitet. Poängen i meningen var "om de vill".

Nu. Jag kräver att vi gör det nu. Det skall förändras idag. På stört. Det finns inte ett enda godtagbart skäl till att tvinga män, men inte kvinnor. Inte ett.

Jag kräver min rätt att bli tvingad. Jag kräver min rätt till att bli behandlad som en människa och gå under Svea Rikes lagar. Värnplikten är inte den största orättvisan i Sverige, det finns långt fler underliggande strukturer som åtskiljer kvinnor och män. Men värnplikten är ändå något av det värsta jag vet. Det är så utstuderat, det är så svart och vitt, det är så klarlagt och officiellt. Utan att skämmas, utan att det ens ifrågasätts, kallas tusentals män årligen för att göra sin plikt. Och varje år ekar brevlådorna lika tomma hos kvinnorna.

Kalla mig, tvinga mig, förpliktiga mig. Eller kalla det för dess rätta namn. Mansplikt.

Det är vad det är, och det är en skam för jämställdhetens Sverige.

Josefine Alvunger

grundare av feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?