feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Jag var väldigt länge skåpfeminist

Publicerat: 2004-05-06 17:20

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

Jag kände ingen som var feminist när jag växte upp. Jag tror egentligen inte att jag visste så mycket om feminism när jag växte upp. Feminism var något som inte behövdes, något som snarare stod för det reaktionära än det radikala i ett samhälle som kallades jämställt. Jag kände att något inte stod rätt till, det fanns orättvisor. Jag tilläts inte uttrycka vilka åsikter jag ville, bete mig som jag hade lust med och jag behandlades och förväntades uppföra mig i enlighet med mitt kön. Var män och kvinnor verkligen olika? I min psykologibok i gymnasiet kunde man läsa att kvinnor och män var mycket olika. I böckerna ifrågasattes aldrig biologiska och psykologiska undersökningar som visat att könen är olika, det presenterades som faktum som skulle läsa in och skriva i prov.

Mina vänner avvisade mina försök till att diskutera orättvisor, varför kvinnor fick lägre lön, varför kvinnor var underrepresenterade i de flesta maktsammanhang. Varför var de flesta tjejernas pojkvänner svartsjuka och kontrollerande? Äh, feminismpropaganda. Dom menade att feminismen var ålderdomlig. Dom tyckte om män, män hade status, genom män kunde dom få status. Det var farligt att kalla sig feminist.

Jag flyttade och började studera. Genusperspektivet var en integrerad del av undervisningen. Jag började förstå hur samhället var strukturerat, hur allt hängde ihop. Jag började läsa mer lättsmälta texter. "Under det rosa täcket". Sedan var det en kurs i mäns våld mot kvinnor som satte dit mej för gott.

Jag var väldigt länge skåpfeminist. Jag sa att jag var feminist men ville inte prata desto mera om det efter ett tag eftersom jag inte orkade gräla med mina vänner. Nu har jag feministiska vänner. Feminismen är viktig för mej. Så mycket av mina värderingar, världssyn och intressen hänger ihop med mitt feministiska perspektiv. Mina föräldrar har börjat acceptera att jag är feminist och vill ofta diskutera mina ståndpunkter.

Maja

student

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?