feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Varför är du så arg? Det är ju bara en bild på en tjej!

Publicerat: 2004-04-09 17:39

Debattartikel publicerad i KTH:s kårtidning Osqledaren (nr 5, 2004)

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Arbetsliv.

Dela

Inför Programgruppens Valentine-fest i mitten av februari sattes en affisch upp på campus, bl.a. i kårhuset och i sektionslokaler. På affischen kunde vi se en kvinnokropp iklädd lackdräkt. Kvinnan står på knä och skrevar, och fokus ligger på hennes kön. Bilden är beskuren så att huvudet inte syns. Jag har anmält den här affischen till ERK (Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam), men tyvärr tycks det på KTH råda en allmän oförståelse till varför jag reagerade som jag gjorde.

Jag är en av 4000 kvinnor som har valt att utbilda sig på KTH. Jag anser mig ha rätt att studera i en miljö där jag inte känner mig objektifierad som kvinna, där jag inte behöver se sexistiska affischer vare sig i sektions- eller kårsammanhang.

Man kan fråga sig varför unga, pålästa människor utan närmare eftertanke använder en sådan objektifierande bild som denna för att locka besökare till ett kårevenemang. Vad som vidare är intressant är Programgruppens reaktion på kritiken. Alfred Mosskin, Programgruppens ordförande och Hanna Bohlin, Kårens klubbmästare gick ut med en ursäkt på THS Forum (04-02-12) där de förklarar att de inte alls hade haft avsikten att vara sexistiska, och att festen inte var sexrelaterad. Hur jag uppfattar affischen påverkas dessvärre inte av Programgruppens intentioner. Problemet är inte heller att jag skulle ha uppfattat Valentine-festen som någon slags sexklubb. Programgruppens offentliga ursäkt tydliggör att de inte alls har förstått problematiken. Intressant är också att affischerna efter kritiken tejpades över med en ny bild, vilket i grunden är en bra tanke. Tyvärr var bilden som klistrades över en miniatyrversion av samma motiv som fanns där innan.

Jag anser att affischen förstärker den schabloniserade bild som finns av kvinnan som en sexuell symbol som bara är till för att se på, och av mannen som en testosteronstyrd varelse som behöver en lackklädd kvinnokropp för att vilja komma till en fest.

Ja, jag är arg! Det är inte bara en bild på en tjej. Det handlar inte om huruvida kvinnan på bilden är vacker eller inte, eller om affischen är estetisk eller ej. Programgruppen gjorde ett ytterst medvetet val att låta en huvudlös lackklädd skrevande kvinna stå som lockbete.

Det här gäller mer än bara en affisch, det handlar om vilken bild av kvinnan vi vill förmedla här på KTH. Vill Tekniska Högskolans Studentkår framställa kvinnan som ett objekt, en kropp som är till för att locka besökare till en fest?


Ärendet är under behandling hos ERK, och ett uttalande väntas komma inom 2 månader.

Johanna Eriksson

Webmaster på feminetik.se

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?