feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Grått stör mig!

Publicerat: 2004-03-08 16:26

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Politik & Samhälle.

Dela

Jag har varit aktiv i den feministiska debatten under hela mitt vuxna liv tror jag. Jag är född 1952 i Sundbyberg och har läst en jur.kand. Ingen i min familj arbetade politiskt. Blev politiskt aktiv inom socialdemokraterna som 14-åring och var med om att på 70-talet starta kvinnojourrörelsen i Sverige och Alla Kvinnor Hus (AKH) i Stockholm.

Under mina 10 aktiva år i kvinnohusrörelsen och som dess ordförande på AKH var jag med om att få fart på hela diskussionen om våld mot kvinnor. Då på 70-talet fanns inte ens kvinnovåld i straffrätten utan våld var könsneutralt. Inte konstigt att många män hävdade att kvinnovåldet i Sverige inte var så utbrett.

Efter ett antal år i kvinnojourrörelsen återvände jag till att vara kvinnopolitiskt aktiv. Det gjorde jag eftersom jag kände att det var politiska beslut som behövdes för att komma till rätta med hela frågan om kvinnovåld och prostitution – och det hade jag rätt i.

Det som föregick mitt inträde i riksdagen var att S-kvinnor till valet 1994 med stöd av Stödstrumporna drev kravet ”varannan kvinna i politiken”. Efter valet blev jag riksdagsledamot och började det arbete tillsammans med andra S-kvinnor som sedan resulterade i Kvinnobalken, sexköpslagen och att socialdemokratiska partiet blev feministiskt år 2000. Mellan åren 1995-2004 var jag ordförande för S-kvinnor i Sverige.

Redan i början av 90-talet började S-kvinnorna kalla sig feminister. Vi antog tidigt ett feministiskt handlingsprogram som definierade feminism enligt följande: Om man erkände att kvinnor hade en underordnad ställning i samhället, på arbetsmarknaden och i hemmet och ville göra något åt det var man feminist. Det var den definitionen som vi nästan 10 år senare fick med hela partiet på. Länge fick vi debattera om varför det var nödvändigt att sätta kön före klass och om det inte räckte att driva klassfrågan. Det var en lång och svår diskussion men vi fick så småningom stöd för synsättet att på klasstrappan finns kvinnorna längst ner oavsett bakgrund.

Det var inte svårt att få stöd för frågan om kvinnovåld i riksdagen under 90-talet. Vi som drev detta fick stöd för reformering av lagar både mot mäns våld mot kvinnor och mot våldtäkt. Det som tog längre tid och både krävde flera omgångar i riksdagen samt att frågan lyftes till vår partikongress var sexköpslagen. Vi lyckades få igenom den på kongressen till slut efter mycket diskuterande, samtal och förhandlingar med de fackliga männen. Dock var det en långt ifrån enig riksdag som sedan behandlade frågan. Både moderater och folkpartister röstade emot lagförslaget och tyckte att man skulle fortsätta informera om problemet. Men vi S-kvinnor visste att prostitutionen hade gått ner i alla de projekt som drivits - men när projektet avslutades återgick allt till det gamla igen. Sexköparna var inte mottagliga för bara information. Att vi valde att kriminalisera sexköpen var för att det var handeln vi var emot, män skulle inte kunna köpa kvinnor för pengar.

Kvinnofrågorna om våld och prostitution och numera också människohandel, trafficking, har ändå gått framåt tycker jag. Däremot har det gått trögare med alla frågor som rör kvinnors arbete.

S-kvinnor har både partikongresstöd om stopp för deltidsarbete och om kortare arbetstid men frågorna går ändå inte framåt speciellt snabbt. En av orsakerna är att de fackliga kvinnorna hävdar att lönen är det viktigaste och när det finns utrymme står deltids, – och frågan om kortare arbetstid på tur. Min övertygelse är att man måste arbeta med alla frågor samtidigt, annars stannar påtryckningen och debatten av. Det som är glädjande är att en annan av S-kvinnors frågor, om delad föräldraförsäkring, nu tar ett steg framåt. När jag tidigare motionerat om det har jag förlorat omröstningen och så har det blivit fler pappamånader istället. Nu ser jag fram emot LO-kongressen och ett genombrott för delad föräldraförsäkring.

Nu känns EU som min nästa utmaning. I sommar lämnar jag riksdagen för att bli EU-parlamentariker.

Nyligen var Tjeckiens president på besök i riksdagen och jag frågade honom hur stor andel kvinnor Tjeckien kommer att sända till EU-parlamentet i sommar när de blir nya medlemmar. Han blev rasande på mig och skrek att nu när tjeckerna blivit av med det kommunistiska förtrycket, skulle jag då på allvar lägga på dem nya bördor?! Han hade alltså inte ens kommit till punkt noll på agendan och insett att det finns ett förtryck av kvinnor. Efteråt talade många med mig och jag tänkte att vad har jag gett mig in på som ska börja om, nu i EU. Men det blir nog bra.

När Anita Gradin var Sveriges första EU-kommissionär startade hon arbetet i EU mot trafficking. Nu år 2004 har det resulterat i en ramlag som alla länder, inklusive de tio nya, ska anta som lag. Så samtidigt som vi fick vår sexköpslag i Sverige startade vi samma arbete i EU. Det går att förändra och det blir mitt nästa uppdrag i EU.

Den här perioden har EU-parlamentet bestått av 31 % kvinnor och målet för nästa period är 30 % (den lägre siffran beror mycket på de tio nya länderna). Det blir en viktig uppgift att tillsammans med de nya ländernas politiska kvinnor arbeta för att det snart också blir varannan kvinna i EU –parlamentet.

Jag är en kvinna med lite tålamod och ser det mesta i svart eller vitt. Grått stör mig. Det jag dock lärt mig i den feministiska kampen är att kompromissa och ta steg framåt. Kanske inte så fort som jag velat men hela tiden se kursen, målet och vägen dit. Mitt råd till alla feminister idag är att organisera sig. Det går inte att driva frågor själv utan du måste tala för många och få stöd när du tycker att det är segt så du orkar ta nya tag och fortsätta framåt.

Inger Segelström

Riksdagsledamot

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?