feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Jag var en dragqueen

Publicerat: 2003-10-04 16:15

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

När jag var 17 år jobbade jag i en dragbar i Berlin. Alla män som arbetad där var klädda som kvinnor och alla kvinnor som arbetade där var klädda som män. Tanken var att gästerna också skulle uppträda i motsatt könsroll. Tre kvällar i veckan var det show som till största delen bestod av drag queens som sjöng ABBA låtar! (Det hade ni aldrig kunnat lista ut själva.) Det var i den här miljön, iklädd anatomiskt inkorrekta skor, som jag la märke till hur dessa män uppträdde som kvinnor och det var förfärligt.

Deras rollprestationer sträckte sig aldrig mer än till en snygg förpackning, de uppträdde som fullkomliga idioter, blåsta bimbos, deras återspegling av kvinnlighet bestod i kokett fnitter och vippande på peruklockarna. De tryckte upp sina "bröst" mot gästerna med uppmaningar om att klämma på dem.

De förlöjligade kvinnor, förminskade dem och objektifierade dem. Det var obehagligt. Är det så att vara kvinna? Nej, snarare tvärt om. Som jag ser det är inte essensen av att vara kvinna; glammiga kläder, små skor och snyggt hår och långa naglar: utan förtryck. Är det något kvinnor har gemensamt är det förtrycket! Förtrycket av patriarkatet, ett förtryck som inte bara förtrycker kvinnor utan även de män som inte är patriarker.

Jag fick klubben stängd genom att påpeka faktumet att huvudpubliken inte var trans-or/er eller andra queera typer utan medel Müller som ville kolla in freaksen. Det var synen på kvinnor och alla andra som inte platsar inom normen som fick mig att bli feminist, även om det dröjde innan jag förstod att jag var feminist.

Johannes Fredén

Studerande

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?