feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Det får inte finnas endast en korrekt feminism.

Publicerat: 2003-09-22 16:12

Arkiv

Detta är en text från arkivet. Den publicerades ursprungligen i kategorin Jag & Feminism.

Dela

För mig är det omöjligt att svara på frågorna när och under vilka omständigheter jag blev feminist. Det är något jag fick med modersmjölken och pappas egenhändigt pressade ärtpuré. Det är en ståndpunkt som alltid har funnits i mitt liv och som jag aldrig viker ifrån. Det genomsyrar hela min vardag och alla mina visioner. Jag frågar mig inte när jag blev människa, ej heller när jag blev feminist. För mig är feminismen en självklarhet.
Feminist är inte något man blir, det är något man är.

Jag växte upp i ett hem där det var högt i tak och diskussionens vågor gick höga kring middagsbordet och över tekopparna som senare blev vinglas. "Till var och en efter behov från var och en efter förmåga", var det mina föräldrar betonade i vägledningen av mig och min syster, liksom "du kan allt du vill". Men kanske mest av allt betonades Voltaires huvudsakliga budskap - jag delar inte din åsikt men jag är beredd att med mitt liv försvara din rätt att uttrycka den.

Varför tycks det viktigt att ha ett forum som detta år 2003? Vi ser ju inte forumet "då blev jag humanist" eller "diskriminerar du handikappade?" för att nämna ett fåtal exempel. Ett skäl är att trots decennier av kvinnokamp har män och kvinnor i dagens Sverige inte i praktiken samma rättigheter och skyldigheter. Ett annat skäl må vara att söka stöd av andra i anklagelserna om att feminism är att likställa med manshat. Men att delta i ett forum som detta ter sig ändå olustigt för mig. Jag skulle lika gärna kunna skriva på ett forum som försökte besvara självklarheter som när jag slutade slå mina barn eller när jag slutade vara rasist. Jag känner stor sorg över att detta forum existerar och har en publik.

Jag vill härmed höja ett varningens finger. Feminism är inte manshat men ofta människohat och hänsynslöshet. Ofta utövas i feminismens namn en fullkomlig avsaknad av respekt och tolerans. Feminismen har, liksom de flesta stora ideologier, en mängd riktningar som sinsemellan skiljer sig mycket åt. Detta är endast de teoretiska förgreningarna. Hur man sedan omsätter teori till praktik gör att vi uppvisar ännu en mängd feministiska ställningstaganden. Det finns en obehaglig trend där splittringen av feminister orsakar meningsskiljaktigheter som skymmer och skadar saken i stort. Feminismen får aldrig bli en belöning för de redan upplysta, för dem som redan nått målen av oberoende, frihet och självständighet. Feminismen får aldrig reserveras för de teoretiskt skolade. Vi får inte glömma alla de män och kvinnor som i sina dagliga liv för jämställdheten vidare genom aktiva val och handlingar i enlighet med feministisk etik.

Glöm inte bort den ensamstående pappan som vägrar att kategoriskt ikläda sina små blått och rosa utan väljer gult och avkönar leksaker. Glöm inte de tjejer och killar som söker in på utbildningar dominerade av det andra könet och som med stolthet klarar konkurrensen och trivs i yrket. Glöm inte de transexuellas kamp för hemmahörande. Glöm inte de homosexuellas kamp för acceptans. Glöm inte de hemarbetande män och kvinnor som sköter markservice för sin karriärsugne make/maka/partner. Glöm inte sovrummens rollspelande par.

Det får inte finnas endast en korrekt feminism. Det får inte finnas endast ett fåtal korrekta feministiska gärningar. Att stå emot patriarkatets är viktigt. Att avskriva könens makt över våra värderingar är viktigt. Sexuell frihet för alla är viktigt. Men alla nyanser av den feministiska gärningen är viktig. Feminismen är till för alla män och kvinnor med viljan att riva ner förlegade ideal och skapa livsformer där alla får praktisera de genus de för tillfället önskar. Utan mångfald endast enfald!

Ida Hult

Journalist och etnolog.

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?