feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

En bok, många lösningar

Publicerat: 2012-10-31 01:00

Alla familjer har olika livssituationer och förutsättningar. Det var grundtanken när Johanna Lauri och Sara Dahlin från Forum för feministiska föräldrar, ville lyfta fram flera lösningar på hur man kan leva jämställt. Resultatet blev en bok som blandar olika lösningar med aktuell forskning. Och den viktiga insikten: Det finns många sätt att leva jämställt på.

Beställ boken

Boken går att förhandsbeställa här.

Dela

Det sker inte mycket med uttaget av föräldraförsäkringen, ur ett jämställdhetsperspektiv. Pappor tar ut alldeles för lite föräldraledighet i förhållande till mamman. Johanna Lauri och Sara Dahlin, från föreningen Forum för feministiska föräldrar (Foff), ville göra något konkret för att bryta den spiralen.

- Vi ville skriva en bok som lyfter fram positiva exempel och lösningar, och visar hur man kan göra rent praktiskt, berättar Johanna Lauri.

Johanna Lauri och Sara Dahlin hade märkt att det fanns en kunskapslucka när det gäller på vilka olika sätt man kan dela föräldraledigheten. Genom att lyfta fram olika lösningar hoppas de inspirera föräldrar till att leva mer jämställt och kunna bidra till ett mer jämnt uttag av föräldraförsäkringen.

- Många föräldrar vill ha ett jämställt föräldraskap och ställer upp på feministiska utgångspunkter, menar Johanna Lauri. Men de vill veta hur man gör.

Forum för feministiska föräldrar, Foff, bygger på deltagarengagemang. Man kan genom diskussionstrådar och träffar få större kunskap, tips och idéer, samt bidra med egna idéer och lösningar på hur man lever mer jämställt och hur man kan ge sitt barn de bästa förutsättningarna.

- Vad som är viktigt att komma ihåg är att det finns så många olika sätt att leva jämställt på och alla lösningar passar inte alla, utan är beroende av livssituation, menar Johanna Lauri. Jämställdhet i familjer hänger ihop med vilka förutsättningar man har och alla har inte samma valmöjligheter. Alla har inte flexibla jobb till exempel.

Så genom att samla ihop lösningar, tips och idéer från föräldrar från olika håll, föddes så småningom boken "Det löser sig jämt". Den tog mindre än ett år att färdigställa och har funnits att köpa sedan september i år.

- Vi har fått bra respons, berättar Johanna Lauri. Den första upplagan på 1000 exemplar är redan slut. Och efterfrågan är stor så vi jobbar redan på en andra upplaga.

De har bland annat fått omdömet att de lyckas förmedla ett budskap utan några pekpinnar, och Johanna Lauri tror att det är därför boken blivit en sådan succé. Den innehåller konkreta lösningar, utan moralkakor.

Boken bygger på tio djupintervjuer med fem kvinnor och fem män, alla med olika bakgrunder och förutsättningar för att få en sådant brett underlag som möjligt. Olika åldrar på både föräldrar och barn, samt med olika livssituationer.

- En person som är ensamstående kan ha andra erfarenheter än en som bor i en kärnfamilj, menar Johanna Lauri. Vi har också försökt frångå att ha en svensk välbeställd kärnfamilj som en självklar utgångspunkt.

Boken bygger även på en webbenkät som utgick ifrån Foff's mejllista.

- Där fick vi in över 100 svar och oändligt många tips och lösningar, säger Johanna Lauri.

Förvånande enligt Johanna Lauri och Sara Dahlin var att de allra flesta, tvärtemot dem mediala debatten, inte såg någon motsättning i att amma länge och samtidigt dela på föräldraledigheten.

- Vi har sett många olika lösningar på det. Till exempel komma hem från jobbet och amma, att partnern kommer till jobbet eller att man fortsätter att amma morgon, kväll och natt när man börjat jobba. Om det påverkar delningen så verkar det främst påverka i vilken ordning man är hemma. Det påverkar fördelningen men inte delningen.  

Framför allt:

- Det löser sig aldrig av sig självt. Lösningarna måste diskuteras och pratas igenom i förväg. Gör man ingenting så tenderar det att ofta bli traditionella och ojämställda lösningar.

Johanna Lauri och Sara Dahlin

Johanna Lauri och Sara Dahlin har skrivit boken Det löser sig jämt. Foto: Cecilia Lauri

Karin Linder

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?