feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Världens första programmerare

Publicerat: 2012-10-17 20:55

Ada Lovelace hjälpte matematikern Charles Babbages att konstruera ritningar till en analytisk maskin. Hennes beskrivningar av hur maskinen kunde användas, räknas i dag som världens första datorprogram.

Mer Ada Lovelace

Ada Lovelaces teorier går att läsa i sin helhet här.

Dela

Visste du att Ada Lovelace var den första dataprogrammeraren långt innan datorn fanns?

Ada Lovelace som från början hette Ada Byron, dotter till poeten Lord Byron och mor Anna Isabella Byron, föddes år 1815. Hon föddes under den tiden kvinnor inte fick studera på universitet. Men modern, som hade stort intresse för matematik, och var framgångsrik affärskvinna lärde Ada matematik i hemmet. Anna Isabella Byron ville inte att Ada skulle bli poet, som sin far, och lade därför ner stor tid på att undervisa i matematik.

Som tonåring såg Ada Lovelace till att arrangera ett möte med matematikern Charles Babbage, efter att ha hört en föreläsning om honom. Charles Babbage hade uppfunnit en mekanisk räknemaskin och utvecklade senare en analytisk räknemaskin. Den analytiska maskinen blev aldrig mer än en ritning, men ses i dag som en av de första datorerna. Ada Lovelace hjälpte Charles Babbage med konstruktionen. När en artikel av franska Luigi Menabrea publicerades, fick Ada Lovelace erbjudandet om att översätta den till engelska.

Detta gjorde hon, och lade till sina egna teorier. Det blev tre gånger så långt. Ada Lovelace var den första att förutspå att man i framtiden skulle kunna skapa musik, text och grafik med en sådan maskin. Hennes beräkningar räknas som den allra första beskrivningen av dataprogrammering, långt innan datorn fanns.

Ada Lovelace gifte sig med greve William Lovelace. De fick tre barn tillsammans. Ada Lovelace dog endast 36 år gammal.

Den 10-12 oktober sändes ett direktsänt drama, "Ada FTW", om Ada Lovelaces liv, via webben, av Kistateatern. Publiken kunde delta genom sms, twitter och webben.

Igår, den 16 oktober firade Wikipedia Ada Lovelace-dagen, genom att ha en skrivstuga där man förbättrade och utökade artiklar om kvinnor som varit aktiva och framgångsrika inom naturvetenskap, teknologi, matematik och ingenjörsskap.

Karin Linder

Användarkommentarer

Henrik (2012-10-17 23:07)

Analytiska maskinen var den första datorn. En del av den byggdes och finns på Science Museum i London men det viktiga var idén om en programmerbar räknemaskin. Ada Lovelace insåg detta men ingen av artonhundratalets vetenskapliga storheter tycks ha förstått det.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?