feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Flickors situation uppmärksammas under FN-dag

Publicerat: 2012-10-09 16:00

På torsdag äger för första gången gången FN:s internationella flickdag rum. Dagen kommer uppmärksammas på flera håll i Sverige och runtom i världen.

Dela

Den 8 mars är etablerad som den internationella kvinnodagen där kvinnors situation och ojämställdheten i världen uppmärksammas. Sedan december förra året finns även en internationell dag för att uppmärksamma flickors situation, nämligen den 11 oktober.

Barnrätts- och biståndsorganisationen Plan har tagit initiativet till instiftandet av dagen.

- Denna dag kommer ge oss alla en chans att bättre förstå och uppmärksamma unga flickors situation och förhoppningsvis bidra till att öka engagemanget i världen för att stärka flickors rättigheter, säger Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare på Plan Sverige.

I september 2009 startade Plan ett webbaserat upprop för en internationell flickdag. Ett drygt år senare, under våren 2011, beslutade Kanadas parlament att landet skulle driva frågan inom FN. Dagen instiftas senare samma år av FN:s generalförsamling.

Plan menar att dagen behövs eftersom flickor utsätts för dubbel diskriminering utifrån både kön och ålder, och att flickor är den mest marginaliserade och diskriminerade gruppen.

När dagen uppmärksammas på Sergels torg i Stockholm ligger fokuset på tvångsgifte och hedersrelaterat förtryck och våld. Parollen är "Flickor - ni äger er egen framtid!". Det är Stockholms läns FN-distrikt och Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime som står bakom manifestationen. Bland de inbjudna talarna finns Birgitta Ohlsson, Margareta Winberg och Juno Blom.

I Malmö kommer det på Folkuniversitetet gå att lyssna på presentationer av Hungerprojektet, FN-projektet Flicka och Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime. Efter presentationerna kommer ett manifestationståg avgå med destination Gustav Adolfs torg, där tal kommer hållas.

På bibliotek Västers i Lund kommer klipp ur filmen De vita duvorna, en film om Afghanistan och FN:s millenniemål, visas. En utställning om flickors situation i världen kommer också finnas på plats.

Dagen kommer också uppmärksammas i Göteborg, Uppsala och Örebro.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?