feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Femtastic vill skapa status och självkänsla

Publicerat: 2012-09-11 00:15

Femtastic heter boknings- och produktionsbolaget som förmedlar kvinnliga artister och kulturaktörer. Syftet är att inspirera unga kvinnor att utveckla sin konstform. Resultatet blir succéfester och grymma artisterier.

Dela

Hiphop, reggae, dancehall och soul. Syster Sol, Cleo, Sara Parkman, Serengeti. Tillsammans är de en del av kollektivet Femtastic som bokas av nattklubbar och arrangörer, samt förmedlar artister och dj:s. Genom sina fester lyfter de upp artister, skapar scen och odlar samarbeten.

- Vi har fått positiv respons sedan vi började, både av tjejer och killar, berättar Vanessa Marko. Framför allt på våra fester där vi ser att folk är lyckliga och glada och avslappnade.

Femtastic bygger på övertygelsen om att kvinnor måste organisera sig för att skapa utrymme för sig själva och andra.

- Vi ser och är kritiska till den obalans som råder på musikscenen, säger Vanessa Marko, grundaren för Femtastic. Därför vill vi inspirera unga kvinnors status och självkänsla, samt inspirera till att ta plats på scen.

Ett exempel på det är workshopen Tell dem vars intention är att stärka självkänslan hos unga tjejer och killar i samband med det artistiska uttrycket.

Det var sommaren 2010 som Femtastic bildades. Vanessa Marko hade samlat på sig en hel hög med kvinnliga hiphop-artister. Orsaken var en uppsats hon skrivit om kvinnliga rappare och deras strategier för att ta sig fram på hiphop-scenen. Denna sommar hade Nathalie Missaoui, med artistnamnet Cleo jobbat på ett musikkollo för tjejer, Popkollo, tillsammans med andra kvinnliga musiker.

- Vi var superinspirerade och samlades ett stort gäng hemma hos mig och etablerade Femtastic, berättar Vanessa Marko.

En fest arrangerades på Södra teatern i Stockholm och på den vägen är det. Femtastic fungerar i dag som ett feministiskt nätverk där de backar upp varandra och sina karriärer, samt motiverar varandra till att utveckla sin konstform och bygga upp status och självbild.

- Femtastic skapar en väldigt speciell atmosfär, menar Vanessa Marko. När kvinnor går samman och organiserar sig blir det ofta väldigt speciellt. Och det är den atmosfären vi får sjukt mycket credit för.

Karin Linder

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?