feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

När normerna ifrågasätts

Publicerat: 2012-07-09 23:50

Ogillande blickar och sarkastiska kommentarer ville rätta in Edgar Mirjamsdotter i den förutbestämda killmallen. Klänningar var för tjejer. Det tyckte inte Edgar. Och så bestämde han sig för att utmana normerna.

Dela

Då var han fjorton år. I dag är han sexton år och omgivningen vill fortfarande tillrättavisa honom.

- Jag får så mycket kritik och fördomsfulla påhopp att jag bestämde mig för att göra det "normalt" för killar att ha kjol och klänning, säger Edgar Mirjamsdotter.

För att han trivs. För att göra ett statement.

I kyrkan fick han till en början inte sjunga lovsång i klänning för att den skulle ta bort fokus från sången. Pastorn i kyrkan såg till att Edgar Mirjamsdotter blev avstängd för att han ifrågasatte förbudet mot klänning. Efter att ha samtalat med vänner, skrivit blogginlägg och fortsatt att ifrågasätta förbudet, fick han till slut lov att bära klänningen.

Andra vill sätta en etikett på honom; han är egentligen en transvestit, en transsexuell. Att som kille bära något av det kvinnligaste plagget man kan tänka sig, medför oftast den sortens stämpling. Något som förklarar, något som gör det ok. Edgar Mirjamsdotter måste försvara sig.

- Jag föddes som kille, och har alltid velat vara en kille, säger Edgar Mirjamsdotter. Men jag vill att det ska vara okej för folk att klä sig som de vill.

Edgar Mirjamsdotter bor i Sundsvall och börjar Estetiska programmet med inriktning musik till hösten. Han spelar piano och gitarr och har även börjat med stand-up. Nyligen fick han stipendium för att han har stor empati. Vänner ser honom som någon går sin egen väg oavsett vad folk tycker.

- Det har krävts mod från mig och stöd från vänner och min familj för att våga stå för hur jag klär mig, säger Edgar Mirjamsdotter. Jag har hört folk berätta att de inte vågade gå runt som de vill när de gick i högstadiet.

Edgar Mirjamsdotter vill vara sig själv i alla lägen. Han vill att alla andra ska få vara sig själva i alla lägen. Han berättar att han försöker motverka könsnormer genom att vara just sig själv. Göra det han vill, när han vill. Nyligen har han designat en klänning då han blev trött på att höra att han hade tjejkläder.

- Men en klänning som jag har designat och är sydd efter min kropp kan väl knappast vara ett tjejplagg.

Karin Linder

Användarkommentarer

emmakarolina (2012-07-10 17:35)

" Men en klänning som jag designat och är sydd efter min kropp kan väl knappast vara ett tjejplagg" Och så gav han efter och var tvungen att designa en egen klänning så det inte var ett tjejplagg. Klänningen blev plötsligt tvungen att maskuliniseras för att bli godkänd i hans värld. Då kunde han lika gärna gjort det enkelt för sig och köpt en kaftan ala Thomas di Leva.

KarinL (2012-07-10 18:40)

Fast jag tror absolut inte det handlar om att maskulinisera något, utan att avköna det.

udd (2012-07-10 21:29)

Nej, så tolkar inte jag det heller. Jag läser det som att klänningen var godkänd i hans värld hela tiden, men däremot tröttnade han på reaktionerna och hittade en "bakdörr".

fredriktomte (2012-07-13 15:29)

Jag tycker att det är ett helt legitimt påstående. Det handlar inte om att maskulinisera utan om att män och kvinnor har olika kroppsformer. Män har bredare axlar. Kvinnor har bredare höfter. Kvinnor har bröst, män har det inte. Män har penis och pung, kvinnor har det inte. Inte heller armar, rumpa, osv ser riktigt likadana ut. Det betyder att kläder som t.ex. ska vara kroppsnära är svåra att designa så att de passar båda könen. Alltså är det inte orimligt att tala om kvinnokläder och manskläder, precis som man kan tala om small, medium och large. En "mansklänning" vore då en klänning designad att passa på en manskropp. Vilket väl är precis det vi vill ha? Alltså alla typer av kläder för alla.

Henrik (2012-07-14 11:46)

Visst är det fascinerande att alla punkarattribut, som verkligen försöker provocera, ändå gör det mindre än en snygg klänning på en kille. Bravo, Edgar!

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?