feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Wikipedia stärks med fler kvinnliga skribenter

Publicerat: 2012-07-03 01:55

Wikifem är namnet på ett initiativ som vill bryta Wikipedias manliga dominans. Syftet är att få fler kvinnliga skribenter att bidra med sin kunskap till uppslagsverket.

Dela

I början av 2010 presenterades en studie som analyserade Wikipedias användarbas. Studien visade att bland de som lägger till eller ändrar artiklar var andelen kvinnor så låg som 13 %. Stiftelsen som driver Wikipedia såg detta som ett problem och satte ett år senare målet att andelen kvinnor år 2015 skulle vara 25 %.

Sue Gardner, stiftelsens verksamhetschef, sa att önskan om fler kvinnliga skribenter inte kommer från en vilja att öka mångfalden bara för mångfaldens skull. Istället handlar det om att göra Wikipedia till ett så bra uppslagsverk som möjligt. Alla skribenter bidrar med sin kunskap och om stora grupper inte skriver kommer kunskap gå förlorad.

Sveriges Kvinnolobby, en paraplyorganisation för svenska kvinnoorganisationer, startade samma år som målet sattes initiativet Wikifem. Det var organisationens ordförande, Gertrud Åström, och Yvonne Hirdman som från början lade grunden till initiativet.

Wikifem är ett positivt initiativ för att utöka Wikipedia med mer kunskap. Det är inte en protestaktion.

- Vi är inte ute efter att kritisera Wikipedia utan att komplettera med den kunskap alla möjliga olika kvinnor skaffat sig under åren, berättar Birgitta Ney som tidigt valde att engagera sig i Wikifem.

Rent praktiskt ändrar deltagarna på artikelsidor med hjälp av sina egna användarkonton, precis som vem som helst. Framöver är planen att ha en webbsida där det går att lista alla ändrade sidor men den är ännu inte på plats.

Att ändrade i Wikipedia kan vara en utmaning, speciellt i början. För att ge Wikifem-deltagarna bästa möjliga förutsättningar anordnades i våras ett seminarium tillsammans med Wikimedia, organisationen som driver Wikipedia. Ett tiotal personer från Wikifem deltog.

Birgitta Ney berättar att Wikimedia har varit väldigt glada och välkomnat initiativet. Det rimmar också mycket bra med Wikipedias mål om en fjärdedel kvinnliga skribenter.

Förhoppningen är att fler seminarium kan anordnas under hösten för att ge fler möjlighet att delta.

Utöver att själva bidra till Wikipedia vill personerna i Wikifem uppmuntra andra att också göra det. Det kan bland annat handla om att nå ut till Sveriges Kvinnolobbys medlemsorganisationer, vilka besitter mycket kunskap som ännu inte finns tillgänglig på Wikipedia.

Bland de kvinnorna som deltar i initiativet finns en spridning både vad det gäller ålder och kunskapsområden.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Henrik (2012-07-14 11:41)

Manliga påhejare kan stödja projektet genom att tipsa Wikifem om artiklar som bör kompletteras. Och genom att berätta för kvinnor med sakkunskap att deras bidrag till Wikipedia behövs.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?