feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

1000 möjligheter till förändring

Publicerat: 2012-06-26 23:15

Vill man ha en förändring behöver man jobba med båda könen. Det säger Zandra Lundgren, verksamhetschef på 1000 Möjligheter som tidigare var en tjejjour. I dag riktar sig organisationen till tjejer, killar och transpersoner. Målet är att stärka ungdomars självkänsla att skapa möjligheter på lika villkor i samhället.

Dela

Vad får killarna?

Den frågan ställde sig volontärerna på Järfälla tjejjour. Tjejjourerna blev tillfrågade att skapa tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar. Killar behövde inte prata problem ansåg man. De såg på film. Eller spelade fotboll. Helt fel inställning ansåg volontärerna på Järfälla tjejjour. I dag heter de 1000 Möjligheter och är en ideell organisation som riktar sig till alla ungdomar mellan 13 och 25 år. Killar, tjejer och transpersoner.

- Anledningen till att vi skriver ut både killar, tjejer och transpersoner, är att den senare gruppen lätt kan bli exkluderad om man säger att organisationen bara vänder sig till unga, säger Zandra Lundgren. Det är viktigt för oss att understryka att vi finns till för alla.

Nu behöver de inte längre hänga upp sig på kön eller vilka som chattar och ringer, utan kan enbart se till personen som vill ha stöd och hjälp. 1000 möjligheter är en ungdomsjour, men väljer att inte att kalla sig det, då ordet jour oftast väcker associationer till Socialtjänstens ungdomsjourer, eller till något väldigt akut.

- Vi vill inte bli förknippade med det, säger Zandra Lundgren. Vi vill vara någonting positivt. Positivt och könsneutralt.

1000 Möjligheter jobbar utifrån en normkritisk grund, där attityder och beteenden belyses utifrån ett genusperspektiv. Organisationen arbetar med att stärka självkänslan hos ungdomar, att föreläsa och samtala om bland annat hbt-frågor, självdestruktivt beteende, våld och sexualitet.

- De vanligaste problemen som ungdomarna vill chatta om kretsar kring sexuellt våld, psykisk ohälsa, mobbning och sexuell läggning, berättar Zandra Lundgren.

Normerna ställer till det. Där tjejer redan har svårt för att säga att de har det svårt, har killarna en ännu högre tröskel för att be om hjälp, menar Zandra Lundgren. Normerna ställer till det ännu mer för transpersoner som tvingas förhålla sig till ett kön och samtidigt försvara sina val.

- Alla begränsas vi av de normer vi förhåller oss till, säger Zandra Lundgren. Det gör det svårt för oss att tro på att även killar säljer sex, blir misshandlade och våldtagna. Det är minst lika många killar som säljer sex, tillägger hon.

1000 Möjligheter anordnar blandade tjej- och killgrupper på fritidsgårdar och försöker ha en så god blandning av manliga och kvinnliga volontärer som möjligt. Organisationen tillhandahåller stödpersoner, chattar, stödsamtal, stödgrupper och utbildar fritidsgårdspersonal och andra yrkesverksamma. De finns alltså både på nätet, i telefon och i "verkligheten". De allra flesta ungdomar väljer att chatta framför att ringa.

Zandra Lundgren uppskattar att cirka 20 procent av de som hör av sig till 1000 Möjligheter är killar. Förhoppningsvis ökar siffran i takt med att det allmänna intresset för ungdomsjourer ökar.

- Fler tjejjourer börjar visa sitt intresse för att öppna upp för alla, säger Zandra Lundgren. Det börjar röra på sig.

Karin Linder

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?