feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Femen vill sälja feminism med nakna kvinnokroppar

Publicerat: 2012-06-19 01:10

Den ukrainska feministiska organisationen Femen är emot prostitution, objektifiering och mansdominans. Så långt passar beskrivningen många feministiska organisationer men tillvägagångssätten skiljer sig kraftigt.

Dela

För att få uppmärksamhet för sina frågor har Femen valt att ta av sig kläderna. Deras filosofi är att kvinnokroppar i ett patriarkat effektivt används för att sälja allt annat, så varför skulle det inte fungera för feminism? De menar att den hud de visar upp ger medialt utrymme åt de frågor gruppen tycker är viktiga.

De flesta Femen-aktioner sker topless. Bortsett från det kan aktionerna vara ganska lika traditionella protester. Aktivisterna väljer ut en fråga, vilket kan vara allt från trafficking till brist på offentliga toaletter i Kiev. De väljer sedan en plats för sin aktion och kommer dit med slagsordsfyllda plakat.

Arbetssättet har förändrats sedan starten 2008. De första två åren var alla aktioner påklädda och fokuset låg på att spela gatuteater. En gång avvek gruppen från det och gjorde en toplessaktion. De såg vilken uppmärksamhet det fick och bestämde sig för att fortsätta på det nya spåret. Sedan dess har fler plagg fallit och under vissa senare aktioner har de varit helt nakna.

Den första internationella uppmärksamheten Femen fick var troligen i samband med kampanjen "Ukraine is not a brothel". Kampanjens syfte var att motverka sexturismen till Ukraina. Under kampanjen uppmanade Femen människor världen över att göra en aktion där de höll upp en skylt med texten "Ukraine is not a brothel". Alla aktioner, bland annat en som ägde rum i Stockholm, fotades och bilder skickades till Femen.

Sedan dess har gruppen uppmärksammats mer. Några av de medier som nu skrivit om Femens aktiviteter är BBC, CNN och Der Spiegel. Femen har sagt att de vill bli ett feminismens Greenpeace med uppseendeväckande aktioner i fokus. Lika kända som Greenpeace är de inte ännu men de har fått mycket uppmärksamhet för sitt kontroversiella sätt att uppmärksamma feministiska frågor på.

Just nu är gruppen mest uppmärksammad för sina aktioner i samband med herrfotbolls-EM. Aktionerna går under parollen "Fuck Euro". De menar att EM kommer locka många sexturister till landet och att landet kommer förvandlas till en bordell.

Femens ovanliga metoder har resulterat i mycket kritik. Från feministiskt håll har kritiken till stor del handlat om att Femen reproducerar just den objektifiering de arbetar emot. Deras svar är att de barbröstade aktivisterna genom sina plakat och slagord inte är objekt utan aktiva subjekt, men det har inte tystat kritikerna.

Kritiserade eller ej tänker i alla fall Femen fortsätta. De har ett uttalat mål om att bli den största och mest inflytelserika feministiska rörelsen i Europa.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?