feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Maria Sveland vill nyansera skilsmässobilden

Publicerat: 2012-05-21 23:55

Förra året kom skilsmässoboken "Happy, Happy" ut. I den delar tio personer med sig av skilsmässobilder innehållande såväl sorg som glädje och stolthet. "Jag tycker inte folk skiljer sig för lättvindigt - folk gifter sig för lättvindigt", säger Maria Sveland som är en av författarna.

Dela

Det är majkväll och det har blivit dags för terminens sista föreläsning inom ramarna för ABF Norra Stor-Stockholms satsning Feministisk mötesplats. Terminens troligtvis mest namnkunniga föreläsare, Maria Sveland, har kommit för att tala om boken "Happy, Happy".

Maria Sveland inleder med att berätta hur arbetet med boken började. När hon efter sin egen skilsmässa tog en fika med Katarina Wennstam, som också nyligen skilt sig, började de jämföra sina skilsmässor. De kunde se många likheter, bland annat när det kom till omgivningens reaktioner.

Själva hade de blandade känslor inför skilsmässorna. Visst fanns sorgen och oron där, men även glädje och stolthet. Omgivningen verkade inte kunna se denna dubbelhet och deras reaktioner fokuserade till övervägande del på den negativa delen. Vänner oroade sig över hur det skulle gå med ekonomin, hur det skulle bli att flytta och liknande. Även bland litteraturen saknades en röst som bekräftade det positiva en skilsmässa kan innebära.

Idén att bli den rösten genom att skriva en bok föddes. Personer i bekantskapskretsen som skilt sig kontaktades och ombads dela med sig av sina upplevelser. Totalt bidrog, utöver Sveland och Wennstam, åtta personer med texter till antologin. Några av dem är Mia Skäringer, Gudrun Schyman och Maria-Pia Boëthius.

Boken är skriven för dem som har separerat eller är på väg att göra det. Tanken är att de efter läsningen ska känna sig peppade och stärkta. Sveland vill "ta bort den dumma stämpeln om att skilsmässa är ett misslyckande", som hon formulerar det.

- Jag skulle vilja gå så långt som att säga att alla som skiljer sig gör det av en bra anledning.

Trots att bokens författare lyfter fram såväl positiva som negativa känslor kring sina respektive skilsmässor blev debatten inte särskilt nyanserad. Bland annat anklagades bokens författare för att vara dåliga föräldrar och för att göra sig till offer.

- Jag är helt säker på att om tio män skrivit exakt samma texter hade debatten blivit helt annorlunda, säger Sveland och exemplifierar med att män som skrivit att de tar hand om sina barn halva tiden hade setts som väldigt moderna och jämställda.

Maria Sveland jobbar nu på en ny bok, vilken handlar om hat mot feminismen.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?