feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

"Årets forum går helt fantastiskt bra"

Publicerat: 2012-05-06 23:55

Över tusen feminister ägnade en majlördag åt att nätverka, lära sig mer och diskutera när Feministiskt Forum återigen arrangerades i Stockholm. Dagen var fylld av seminarier och flera organisationer fanns på plats för att berätta om sina verksamheter.

Dela

Den 5 maj ägde Feministiskt Forum i Stockholm rum för sjunde gången i ordningen. Forumet är en årligt återkommande samlingsplats för feminister i hela Stockholmsregionen. Det är fyra privatpersoner som arrangerar forumet och står för samordningen. Själva innehållet är det sedan en rad olika organisationer som står förr. Organisationer kan både anordna programpunkter och närvara med informationsbord.

I år fanns över 40 punkter i det fullspäckade programmet. För att hinna med allt under en och samma dag ägde åtta eller nio olika programpunkter rum samtidigt.

- Man vill gå på fler än vad man hinner, säger en förstagångsbesökare som kom förbi feminetik.se:s informationsbord.

Cirka 50 organisationer deltog med informationsbord. Utöver feminetik.se hade bland andra Hallongrottan, Feministiskt perspektiv och Kvinna till Kvinna bord. Även förlag, politiska partier och jourer fanns representerade.

Feministiskt Forum växer för varje år som går. Första gången det anordnades kom omkring hundra personer. De preliminära siffrorna för i år säger att 1300 personer den här lördagen valde att besöka ABF-huset på Sveavägen i Stockholm.

- Årets forum går helt fantastiskt bra, säger Torun Carrfors som är en av arrangörerna.

Kollegan Matilda Johansson berättar att anledningen till att forumet drog igång var för att det saknades bra mötesplatser för feminister. Fysiska mötesplatser behövs, berättar hon, eftersom de bland annat är peppande och ger upphov till många spontana samtal mellan deltagarna.

Båda medarrangörerna vi pratade med hade sina favoriter i programmet klara för sig. För Carrfors var det seminariet Hur provocerande kan feminism vara? med bland andra Andrea Edwards, Unni Drougge och Josefin Brink. Fokus låg på frågor som vad feministisk radikalism numera är, vad feministhatet beror på och ifall det går att vara radikal idag.

Johansson instämmer men har även en annan favorit, nämligen Arbete är livet!. Under det seminariet försökte bland andra Anna-Klara Bratt, Roland Paulsen, Josefin Brink och Rebecka Bohlin reda ut hur feminism, arbete och välfärd hänger ihop.

En person som hade svårare att välja en favorit var Emma Wilén från Roks.

- Det har varit en väldigt jämn och hög kvalité.

Wilén har under dagen både deltagit på seminarier och stått bakom Roks informationsbord. Hon berättar att forumet ger såväl glädje som kraft och att Roks brukar försöka vara med, antingen med ett informationsbord eller genom att arrangera programpunkter.

En organisation som gjorde premiär på årets forum är Bara kroppar. Att de inte varit med tidigare har en enkel förklaring — de startade för mindre än två månader sedan. Än så länge är Bara kroppar en Facebook-grupp och hur verksamheten kommer utformas är inte helt bestämt. Men grundidén är tydlig.

- Vår utgångspunkt är att utmana kroppsnormer, berättar Johan Palme.

Utmanandet ska ske genom vad Palme beskriver som social nakenhet. När kläderna tas av försvinner en laddning vilket kan göra avslappnad nakenhet såväl feministisk som normkritisk.

Bara kroppars huvudanledning för att vara med på Feministiskt Forum var för att berätta om initiativet och värva medlemmar.

Att hitta nya medlemmar är också en av anledningarna till att föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime hade ett informationsbord. När Vildmark under eftermiddagen pratade med ordförande Sara Mohammad hade fyra nya medlemmar gått med.

Utöver att rekrytera medlemmar berättar Mohammad för forumbesökarna om hur GAPF arbetar och vilka evenemang de kommer att anordna framöver. Föreningen har bland annat ett seminarium i riksdagen inplanerat under slutet av månaden.

I år spelades, för första gången, en del av seminarierna in för att det i efterhand ska gå att titta på dem över nätet. Inspelningarna finns på ABF Live.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Henrik (2012-05-07 15:56)

Jag önskar att jag kunnat vara där!

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?