feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Antirasistisk feminism med Nordling Blanco

Publicerat: 2012-04-13 19:55

Vardagsrasism, Sveriges rasistiska historia och hur antirasism och feminism förenas i antirasistisk feminism. Det har Sissela Nordling Blanco, en av tre talespersoner för Feministiskt initiativ, en kväll i slutet av mars kommit till ABF i Jakobsberg för att berätta om.

Dela

Det är lätt att låta tankarna vandra iväg till högerextremism när rasism kommer på tal men denna extrema form av rasism är bara en liten del av rasismen. Det finns också en utbredd strukturell rasism som till exempel kan visa sig i det två kollegor säger till varandra i ett fikarum, så kallad vardagsrasism.

Nordling Blanco poängterar att vardagsrasism inte behöver vara avsiktlig.

- En person behöver inte se sig själv som rasist för att råka agera rasistiskt.

Sverige har en rasistisk historia. Carl von Linné började dela in människor i raser och på 1920-talet öppnade Rasbiologiska institutet i Uppsala. Trots bland annat detta har vi en självbild som antyder något annat. Denna förskönade självbild kan ha medfört att vi inte har rannsakat oss själva och tagit itu med vår rasistiska historia i lika stor utsträckning som andra länder.

Rasismen har förändrats med tiden. Idag är rasbiologin inte speciellt utbredd. Nu är det istället kulturrasistiska termer som används där det typiska är en statisk syn på kultur som innebär att den alltid är densamma.

I själva verket är kultur både föränderlig och olika från person till person. Nordling Blanco menar att det är mer relevant att titta på åsikter och tar som exempel att en feminist i Sverige kan ha mer gemensamt med en feminist från Iran än en antifeminist från Sverige.

Antirasistisk feminism behövs eftersom könsförtryck och rasism hänger ihop.

- Häften av alla barn med ensamstående utlandsfödd förälder i Sverige lever under fattigdomsnivån, lyfter Nordling Blanco fram som exempel.

Ett annat exempel som lyfts upp är tvåårsregeln, den regel som säger att en person som flyttar till Sverige för kärlek inte får stanna om relationen varar i mindre än två år. Ytterligare exempel är asylprocessen och situationen för papperslösa kvinnor.

Den antirasistiska feminismen är en reaktion på både den antirasistiska rörelsen och den feministiska. Den förra arbetade mot rasism, men bestod mest av män. Den senare arbetade mot könsförtryck, men bestod mest av vita medelklasskvinnor. Vilka som är drivande i en rörelse påverkar dagordning och vilka frågor som anses viktiga.

Inom feminismen talas det ibland om ett systerskap, vilket är problematiskt ur ett antirasistiskt feministiskt perspektiv. Tanken på ett universellt systerskap tyder på att kvinnor inte skulle vara delaktiga i andra förtryck, till exempel det rasistiska.

- Det är nödvändigt att jobba mot både könsförtryck och rasism för frigörelsen av icke-vita kvinnor.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?