feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Den eftersökta filmjölken i underlivet

Publicerat: 2012-03-30 23:50

Filmjölk i underlivet. Det kanske kommer som en överraskning men just den söktermen har genom åren lett många personer med hälsofrågor till feminetik.se. Varför är det så? Och hur är det egentligen med filmjölken?

Dela

Sedan starten har feminetik.se varit ett politiskt community om feminism. Trots det ser vi månad efter månad att besökare hittar till vår sajt genom att söka efter frågor om sexualhälsa. Besökare undrar över botemedel för urinvägsinfektion, om det är bra att använda barnolja i underlivet och hur mensvärk kan lindras. Den allra vanligaste hälsofrågan är den om filmjölken.

Anledningen till att surfare hittar till just vår sajt tycks vara foruminlägget Huskurer för underlivet från 2005. I det tipsar användaren Sigrun om att använda filmjölk om underlivet kliar eller om det känns obehagligt på något annat sätt.

Charlotte Greppe, gynekolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, berättar att det är en känd metod.

- Många kvinnor har använt filmjölk eller yogurt i slidan sedan lång tid för att det lindrar sveda och irritation.

Greppe påpekar att filmjölk och yoghurt inte är läkemedel, men att de möjligen kan hjälpa kroppen att självläka.

Svedan kan orsakas av flera olika faktorer.

- Vanligaste orsaken till sveda som läker spontant är jästsvamp. Svamp finns normalt på och i kroppen men när den trivs för bra i för stora mängder, ger den irritation. Ger det inte med sig spontant med eller utan filmjölk eller yogurt, finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket.

- En del kvinnor får sveda efter samlag och lindrar det med filmjölk eller yogurt. Svedan kan bero på en rubbning av bakteriefloran i slidan som oftast rättar till sig efter några dagar. Hos kvinnor som förlorat sina menstruationer eller ammar, kan svedan bero på östrogenbrist. Då finns lokalt östrogen receptfritt på apoteket att använda.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?