feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

"Den feta kroppen läses som sjuk"

Publicerat: 2012-03-23 22:00

I höstas kom antologin Ätstört ut. Två av författarna, Lotti Törnros och Samira Ariadad, kom inom ramarna för ABF Feministisk mötesplats en kväll till Upplands Väsby för att berätta om sina texter.

Dela

I antologin får tjugo olika personer ta plats med sina berättelser. Vi är vana vid att läsa analyser om dessa personer i egenskap av offer eller patient, men här har de själva fattat pennan och är de som analyserar. Lotti Törnros har skrivit texten Fettaktivistisk agenda och Samira Ariadad har skrivit Begäret till antibegäret.

Lotti Törnros ifrågasätter med sin text samhällets bild av fett och de etiketter som gemene person sätter på en annan person utifrån dennes vikt.

- Fettet är en faktor av det vi läser av.

Törnros visar hur fett kan associeras till lathet såväl som till psykiska problem och missbruk. Det är tydligt att fett är negativt och att den feta har problem.

- Den feta kroppen läses som sjuk, konstaterar Törnros.

Denna bild vill Törnros utmana och bland annat efterlyser hon lyckliga och harmoniska feta människor i media. Idag får den som vill se feta på tv, i tidningar och i reklam ofta leta förgäves. Ingen representerar de feta i dessa rum.

Samira Ariadad problematiserar en alltför förenklad bild av ätstörningar och menar att frågan i själva verket är komplex.

Ofta lyfts reklam och utseendefixering fram som en anledning till ätstörningar. Det kan nästan låta som att unga tjejer ser smala kroppar på reklampelare och efteråt slutar äta.

- Det handlar inte bara om att se på reklambilder och tänka att det är så vi ska se ut, förklarar Ariadad.

Visst tycker Ariadad att sundare skönhetsideal i bland annat reklam är en bra början. Men det är för enkelt. Ätstörningar går mycket djupare än så. Grundorsaken måste vi enligt Ariadad söka i könsmaktsordningen och det kapitalistiska systemet.

- Det är klart att det feta inte bara handlar om utseende.

Niklas Udd

Användarkommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna text.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?