feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Vildmark

Den här sektionen på feminetik.se är för närvarande vilande. Läs mer...

Potato firar Aleksandra Kollontaj

Publicerat: 2012-03-09 01:30

Dela

Hösten 2011 uppmärksammade Scenkonstkollektivet PotatoPotato 82 mer eller mindre bortglömda kvinnor i sin föreställning Historia A. Sista föreställningen har spelats, men alla fantastiska kvinnor (vars gärningar och häpnadsväckande berättelser fortsätter att censureras av den patriarkala historieskrivningen) finns kvar och deras minne är värt att firas! Inspirerade av Fogelstagruppen som var mästare på att fira feministiska framgångar firar PotatoPotato under våren ett antal kvinnor vars namn återigen borde ligga på allas läppar. Var med du också! Håll ett kort anförande, ordna en maskerad, gå ut och ät, skriv en sång, diskutera, allt för att få in fler berättelser om kvinnor i ditt minne. Det sägs att det får plats 2500 namn i ens medvetande. Minns en kvinna, glöm en man. En in, en ut!

Den 9:e mars i år är det exakt 60 år sen Aleksandra Kollontaj dog. PotatoPotato kommer att befinna sig på bankett, uppklädda till tänderna med ett champagneglas i vardera hand.

Aleksandra Kollontaj levde 1872-1952, och var en sovjetisk politiker, diplomat och författare. Kollontaj föddes i en adelsfamilj, fadern var general i tsarens armé, och Kollontaj studerade i Schweiz.

Tillbaka i Ryssland deltog hon i revolutionär verksamhet, vilket ledde till att hon måste fly utomlands. Efter revolutionen 1917 återvände hon och utsågs till folkkommissarie för uppfostran, barn- och kvinnovård. Hon var kritisk mot kommunistpartiets politik, förespråkade genuin arbetarmakt, kvinnans frigörelse och avskaffande av det konventionella äktenskapet. Tillsammans med Alexander Shlyapnikov bildade hon "Arbetaroppositionen", en vänsterfraktion inom partiet.

1922 utnämndes hon till legationsråd i Norge och 1930-1945 var hon ambassadör i Sverige. Hon var en av flera gästlärare på Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad. Sina politiska idéer spred hon både i politiska skrifter och i sitt skönlitterära författarskap. Kollontaj kritiserade sin tids feminism, som hon ansåg vara borgerlig, och hennes idéer har varit betydelsefulla för den radikala feminismens utveckling på 1970-talet.

PotatoPotato

Scenkonstkollektiv

Användarkommentarer

Blindalina (2012-03-31 17:31)

det finns så många pionerande heroiska kvinnor som ingen vet om eller vad de gjort. det är som om hjälteidealet blir hotfullt gentemot könsmaktsordningen på något sätt när det gäller kvinnor. Eller så är det bara så att ingen är intresserad..

Blindalina (2012-03-31 17:32)

pga att man inte lika lätt kan identifiera sig med kvinnor?

Blindalina (2012-03-31 17:34)

för att hålla sig on topic dock; vad härligt initiativ med en bankett ! :)

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?